Szent Márton, a római katonából lett püspök
Címlap / Kultúra / Szent Márton, a római katonából lett püspök

>

Szent Márton, a római katonából lett püspök

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A monda szerint még a libaólban is jobban érezte magát Szent Márton, mint a püspöki kastélyban. Kalandos út vezetett odáig, hogy a római családba született, katonának nevelt, mégis remete életet választó ifjú végül felvállalta sorsát és népe szeretett vallási vezetőjévé vált. Dobosy Ildikó írása. 

Különös világba született meg a kis Márton Sabaria – a mai Szombathely – környékén. A szülei római polgárok voltak, nem tértek el a római szokásoktól, vallásgyakorlattól, de itt éltek a birodalom határának közelségében, ahol Nagy Konstantin császár uralkodása alatt minden fiúgyermeket besoroztak katonának. A barbárok elleni harcok mellett a megválasztott császárok egymás ellen is harcoltak. Márton születésének évében Konstantin császár éppen egykori szövetségesét, Liciniust győzte le Cibaleánál, majd Campus Ardiensisnél, de aztán újabb szövetséget kötöttek. A katonák jelenléte a birodalom minden részében szükséges volt, ezt a szülők is pontosan tudták.

Ugyanakkor a kereszténység tanai és egyházi formái az egész birodalmat forrongásban tartották. Ebben az időben állították össze a hitelesnek elismert írásokból a kanonikus Újszövetséget, elkészítették az első korai fordításokat, kialakították az egyházi szervezetet, s ezzel az Alexandriában, Antiochiában, Jeruzsálemben, Konstantinápolyban és Rómában lévő Szent Székek Bíborosai felvették a pátriárka (pápa, azaz Szentatya) címet. Maga a császár is áttért a keresztény hitre, 313-ban kiadott Milánói rendeletében véget vetett a keresztények üldözésének.

Márton tizenöt évesen lett katona; ebben a korban fontos volt, hogy az ifjak ellentmondást nem tűrő katonai életben találják meg életük értelmét. Így nevelkedett katona apja mellett a császár is. Márton azonban természeténél fogva jószívű, áldozatkész, érzékeny gyermek volt, jobban hatott rá a terjedő kereszténység, sőt éppen Jézus tanítása: „vagyonodat osszad meg a szegényekkel”, mint a harcias római gondolkodás. A monda szerint még katonaköpenyét is kettészelte, hogy a felét egy didergő koldusnak adja. Ez bizony nem dicséretes tett egy római katonától, annál inkább példamutató egy keresztény számára.

A remete és kolostor alapító
Alig volt húsz éves, amikor végképp megelégelte a harcot, gyilkolást, katonai fegyelmet. Kilépni még nem lehetett a kötelékből, tehát magányos sorsot választott, remetének ment Gallinaria szigetére. Itt nem keresték. A korra jellemző módon több ifjú csatlakozott hozzá – világból kivonult hippik - akiknek azonban szükségük volt kemény fegyelemre, hogy jellemük és életük ne sodródjon vakvágányra.

Ennek egyetlen módja az volt, ha a keresztény egyház súlyos fegyelmével vonulnak el a világtól, ezért Krisztus és az apostolok példáját követve megalapították Galliában a Ligugé kolostort 360-ban. Az egyház kötelékei alatt 313 óta nem támadhatta meg őket hivatalosan sem a katonaság, sem a városi szervezetek. Szabályaik pedig szigorúbbak voltak, mint a seregben: „Imádkozni és dolgozni”. Kapcsolat az égiekkel és önfenntartás anélkül, hogy valamely gazdag nemes jobbágyi kötelességet róna rájuk.

A püspök
371-ben a nép és a papság Tours püspökévé választotta. (Ma már csak a pápa nevezhet ki püspököket a római katolikus egyházban.) Szeretett volna megmenekülni ettől a magas rangtól, hiszen ő mint remete érezte magát legjobban. Egyesek tolonganak a méltóságos megnevezésért, néhányak pedig méltatlannak érzik magukat arra, hogy másokat irányítsanak. Egy püspök egy egész megye vallási életének irányítója. Köt és oldoz, jutalmaz és büntet. Kénytelen elegáns ruhákban járni, mások meghajolnak előtte. És akkor még ott az egyházi vagyon, amit neki kell méltó helyre elkölteni, templomokat, iskolákat kell építtetni.

Főpap a libaólban
A monda szerint még a libaólban is jobban érezte magát Márton, mint a püspöki kastélyban. Megbámulta a kastélyt, majd elbújt a libaólban, amikor érte jöttek. Igen ám, de nem számított arra, hogy a ludak is kinyilváníthatják nemtetszésüket. Azok hangosan protestáltak a birtokháborítás ellen. Egyszóval, egy igazi remete-főpap kénytelen volt még az állatok igényeit is számba venni. Ez lett a végzete szegény libáknak, Márton-nap környékén minden asztalnál sült libát áldoznak, hogy a következő évben is meglegyen a mindennapi kenyérre való.

Aztán mégis elfogadta a megbízást, de ugyanolyan egyszerűen élt, mint előzőleg. Gyalog vagy szamárháton járta be a településeket, és egységes hálózatba szervezte őket. A legtávolabbi tanyákra is elment. Szerették őt, és a kedvéért sok mindent megtettek az emberek, olyan dolgokat is, amit még nem értettek pontosan. Ilyen volt a vasárnapi munkaszüneti nap, amikor a keresztény tanítást kellett hallgatniuk. 312. március 7-e óta a vasárnap Jézus feltámadásának ünnepe lett, és ezt elég nehéz volt elfogadtatni a pogány világgal.

Márton Tours-i sírja híres zarándokhely lett.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4687 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x