Leszel a barátom? Integráló játszótéri eszközök születtek...
Címlap / Kultúra / Leszel a barátom? Integráló játszótéri eszközök születtek a vállalati és civil szféra összefogásából

>

Leszel a barátom? Integráló játszótéri eszközök születtek a vállalati és civil szféra összefogásából

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

2015. október 8-án avatták fel az első integráló játszóteret Budapesten. Ez az első olyan játszótéri eszköz hazánkban, ami arra motiválja a gyerekeket, hogy sérült társaikkal együtt játsszanak, és együtt éljék meg a játék örömét. A játszóeszközök a MagikMe kezdeményezéséből, a nemzetközi Auchan az Ifjúságért Alapítvány 11 ezer eurós támogatásával jöttek létre. Az eseményen a kerület polgármestere, Karácsony Gergely és az UNICEF Magyar Bizottságának képviseletében Tausz Katalin is beszédet mondott.  

A MagikMe-t alapító szülők olyan játszótéri eszközöket szeretnének létrehozni, amelyeken a súlyosan mozgássérült vagy halmozottan sérült gyerekek és az egészséges gyerekek együtt tudnak játszani. Termékeiket saját játszótéri tapasztalataik ihlették, az integráló játékokkal a fogyatékkal élő gyerekek mentális fejlődéséhez, jóllétéhez járulnak hozzá, valamint támogatják a sérült gyerekek befogadását a városi környezet megváltoztatása révén. Terveik megvalósításához első vállalati együttműködő partnerük az Auchan, amely a nemzetközi Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázatán keresztül négy eszközt finanszíroz.
Az Auchan az Ifjúságért Alapítványt az Auchan Csoport 1996-ban hozta létre, és 2011 óta minden olyan országban meghirdet pályázatokat, amelyben az Auchan jelen van áruházaival. Az Alapítvány küldetése, hogy felkaroljon olyan projekteket, amelyek nehéz helyzetben lévő, 5 és 25 év közötti fiatalok megsegítését, társadalmi integrációját tűzték ki célul. Az Alapítvány 11 000 eurós finanszírozásában megvalósult első integráló eszközt, a Pillangó névre keresztelt libikókát október 8-án adták át Zuglóban a Nagybecskerek játszótéren (XIV. Nagybecskerek tér, a Róna utca és a Nagy Lajos király útja között).


 
Az Auchan Magyarország Kft. társadalmi felelősségvállalási programja nagy hangsúlyt helyez a fogyatékkal élők integrációjára, ahogyan ezt az elmúlt években megvalósult kezdeményezések is mutatják. Az Alapítvány évente több alkalommal meghirdetett pályázatának jelenlegi nyertese, a MagikMe programjának finanszírozása így szervesen beleillik a vállalat eddigi támogatói tevékenységébe.

A MagikMe játszótéri eszközei az aktív, közösségi, biztonságos és fejlesztő játék örömét kínálják minden gyereknek. A gyermeki lélek még természetesnek tartja, hogy kerekesszékes, bottal járó, vagy másképp mosolygó társakkal is lehet együtt nevetni - ha van hol ezt megtapasztalnia. A mozgásszervi vagy más rendellenességgel élők csak akkor lehetnek egyenrangú társaink, barátaink, ha már gyerekkorban hozzászokunk, hogy velünk élnek, együtt élünk velük. Minden társadalomnak szüksége van rá, hogy a gyerekek elsajátíthassák a sokféleség kezelésének módját, örömét.

A most bemutatott játszótéri eszköz a sorozat első eleme, biztonságosságát a német TÜV garantálja. A MagikMe idén nyár óta együttműködik az UNICEF Magyar Bizottságával, mely kiemelt feladatának tekinti, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés a fogyatékossággal élő gyermekeket.

Harsányi Eszter, a MagikMe egyik alapítója köszöntőjében kiemelte: „Mi, a MagikMe csapata abban hiszünk, hogy egy felelős társadalmat csak úgy tudunk hosszútávon kialakítani, ha már gyermekkorban megtanítjuk, hogy a másnak tűnő társainkban is az értékeket, a hasonlóságot, a párbeszéd lehetőségét lássuk. A sérült gyerekek számára elengedhetetlen, hogy a játszótereken is fejleszthessék mozgásukat, kognitív, kommunikatív és szociális készségeiket - ahogy az átlagos társaik számára is lehetséges. A befogadó játszóterek nem küldik a homokozók szélére, száműzetésbe a mozgásukban korlátozott gyerekeket, hanem lehetőséget teremtenek, hogy egészséges társaikkal együtt éljék meg a gyermekkor örömeit, és együtt tanulják meg mozdulataik, érzéseik jelentéseit. A MagikMe játszótéri eszközeivel mozgássérült gyerekek, egészséges gyerekek külön-külön és együtt is tudnak értelmesen játszani.”


Karácsony Gergely, Zugló polgármestere elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy Zugló ismét az első lehet valamiben. Hiszek abban, hogy lehet olyan kerületet kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát. Fontosnak tartom az integrációt, hogy az együttjátszás élményén keresztül megismerjék egymást fogyatékkal élő és egészséges gyerekek és felnőve egy elfogadó társadalom tagjai legyenek.”

„Évente számos nagyszerű projekt-terv érkezik az Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázataira. Az idei nyertesek közé – az ötlet és a játszóeszközök kiválósága mellett - azért választottuk be a MagikMe programját, mert a fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok és felnőttek integrációja, a másság elfogadásának segítése évek óta az Auchan társadalmi szerepvállalásának kiemelt célkitűzései közé tartozik. A MagikMe projekt szervesen illeszkedik ebbe a koncepcióba, hiszen célja, hogy a sérült gyerekeket a kifejlesztett innovatív játszóeszközökkel sikeresen integrálják az ép gyerekek közé: a játszótéren elhelyezett játékokat közösen tudják használni, így nem érzik kirekesztve magukat a többiek által” – tett hozzá Tőkei Gergő, az Auchan Csömör áruház igazgatója.

A következő hetekben további három integráló játszótér nyílik meg Budapesten az Auchan támogatásával, valamint egy a MagikMe online adományozóinak jóvoltából.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1289 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x