Az olmék kultúra
Címlap / Kultúra / Az olmék kultúra

>

Az olmék kultúra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Olmékok: a maják és az aztékok is tőlük tanultak? Sokáig úgy tűnt, eldönthetetlen marad a kérdés: vajon az olmék kultúra csak egy a sok közép-amerikai magaskultúra közül, vagy pedig az összes mezoamerikai kultúra "szülőanyjának" tekinthető.  

Sokáig úgy tűnt, eldönthetetlen marad a kérdés: vajon az olmék kultúra csak egy a sok közép-amerikai magaskultúra közül, vagy pedig az összes mezoamerikai kultúra „szülőanyjának” tekinthető. A Science magazinban most megjelent tanulmány ez utóbbi mellett tesz hitet, amikor a szerzők azt állítják, hogy az inkák és az aztékok is az olmék kultúra „gyermekei”.

A vita már évtizedek óta folyik arról, hogy a kétségkívül egyik legidősebb közép-amerikai magaskultúra vajon csak testvére volt a szintén igen fejlett inka illetve azték kultúrának, avagy ez utóbbiak gyakorlatilag kisebb módosításokkal teljes mértékben az olmék vívmányokat vették át – mindenféle eredeti hozzájárulás nélkül.

A Science magazinban most megjelent tanulmány azonban úgy tűnik, eldönti a kérdést, bár kétkedők természetesen mindig akadnak.

Anyakultúra

Az amerikai George Washington University kutatócsoportjának írásában arról számol be Jeffrey P. Blomster, a csoport vezetője, hogy megdönthetetlen bizonyítékokra leltek hipotézisük alátámasztásához. Ásatásaik során ugyanis olyan agyag- és kerámiaedényekre bukkantak San Lorenzótól távolabbi vidéken, amelyek egyértelműen az árucikkek exportálására utalnak. „Az olmék kultúra termékeit Közép-Amerika-szerte megtaláljuk, a későbbi kultúrák pedig az anyag megmunkáltságán keresztül az ikonográfiáig bezárólag ezeket a tárgyakat utánozták” – állítja Blomster.

A kutatócsoport 725 edényt vizsgált meg és vetette össze szimbólumrendszerét, valamint kidolgozottságát a helyi leletekkel. Az olmék kultúra központjától, San Lorenótól távolabb eső vidékeken fellelt edények jelen kutatás során nem sok hasonlóságot mutattak a finoman kimunkált olmék edényekkel, a kutatók részben éppen ezért állítják: a termékeket sokáig utánozni sem bírták a környék kultúrái, inkább importálták saját territóriumukba. Blomster professzor mindebből arra következtet, hogy az olmékok gyakorlatilag olyan kulturális fölényben voltak a környező civilizációkkal szemben, ami sokáig behozhatatlannak tűnt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2867 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x