Megdőlt, amit ténynek hittünk: Nem a méret a lényeg!
Címlap / Kütyü és tudomány / Megdőlt, amit ténynek hittünk: Nem a méret a lényeg!

Megdőlt, amit ténynek hittünk: Nem a méret a lényeg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-10

A tudományos közhiedelemmel ellentétben a spermium farkának hossza nem mindig befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan tud úszni. A BMC Evolutionary Biology szabadon elérhető folyóiratában megjelent kutatási eredmények kimutatták, hogy a mikroszkópikus világban az áramvonalas felépítés és a hosszú farok nem mindig jelentenek előnyt a gyorsaság terén. 

Stuart Humphries a Sheffieldi Egyetemről a Nyugat-Ausztrál Egyetem munkatársaival együttműködve kritikus szemmel értékelték a sperma alakja és az úszási sebesség közti összefüggés bizonyítékait. „Világosnak tűnik, hogy a spermamozgással kapcsolatos feltételezés akadályozta a spermák versenyének megértését. Sokan hiszik azt, hogy a megnövekedett teljesítmény iránti igény miatt hosszabb, épp ezért gyorsabb mozgásra képes hímivarsejtek fognak kialakulni. Valójában a spermium részeinek egymáshoz viszonyított hossza lehet a kiválasztódás alapja.”

A kicsi méret és a lassú mozgás hidrodinamikai szempontból azt jelenti, hogy a sperimumok nagyon eltérő módon viselkednek a megszokotthoz képest. A mikroszkópikus világban, habár a hosszabb farok képessé teszi a hímivarsejtet arra, hogy nagyobb tolóerőt fejtsen ki, a fej által képzett akadály gyakran elegendő ahhoz, hogy ezt az erőt ellensúlyozza.

Humphries véleménye: „Szerintünk mindegy, hogy a farok, a fej vagy a teljes spermium hosszát vesszük, ha csak egyetlen adatot vetünk össze a sebességgel, hiába fáradunk. Úgy véljük, hogy ha beszámítjuk a fej ellenállását és a farok csapását, akkor jobban megérthetjük a forma és funkció közti kapcsolatot.”

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az elgondolásokkal ellentétben a hosszabb spermiumok kialakulása nem írható semmilyen hosszússággal összefüggő előny számlájára.

Medipress

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1055 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x