150 éve a világ legismertebb órája, mégis félreértések...
Címlap / Kütyü és tudomány / 150 éve a világ legismertebb órája, mégis félreértések övezik!

150 éve a világ legismertebb órája, mégis félreértések övezik!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Idén ünnepli születésnapját a világ legismertebb órája, a Big Ben. A Londonban található toronyóra a város szimbóluma lett, számos fotón, képeslapon látni, és minden útikönyvben szerepel, mint a város nevezetessége. A hatalmas órának még saját honlapja is van, és óriási rajongótábora. 

Dicső múlt
1859. május 31-én avatták fel a Westminster palota új óratornyát, és benne a kor mérnöki csodáját, a másodpercre pontos órát, valamit a hozzá tartozó harangot. Az eredeti torony 1834-ben egy tűzvész áldozata lett, az újjáépítések során a kor neves órásmesterét, Benjamin Lewis Vuliamyt kérték fel, hogy készítsen hatalmas, másodpercre pontos toronyórát, ám ő nem vállalta a megbízást, kivitelezhetetlennek tartotta. Egy ügyvéd azonban, Edmund Beckett Denison, aki műkedvelő órás volt, mégis elkészítette a kívánt mesterművet. Ő változtatta meg a harang óraművének eredeti tervét, hogy az másodpercre pontos legyen nagy mérete és az időjárási viszontagságok ellenére. Máig vita tárgya, hogy vajon az órát tervezték a toronyhoz, vagy fordítva, ám a lényeg, hogy végül elkészült a viktoriánus korszak építészeti és műszaki mesterműve, amely máig London legismertebb szimbóluma.

Az óramű hatalmas alkotás, Denison a modelljét is elkészítette, ami már önmagában tekintélyes szerkezet. Lássuk most az óriási műremek adatait: A gátlómű egy gravitációs rendszer, ami annyit tesz, hogy egyes alkatrészeket nem rugó, hanem saját súlyuk vezet vissza alapállásba. Az inga 4 méter hosszú. A mutatók tervezésekor Denison még a hó nyomását és a rájuk telepedő nagyobb madarak súlyát is számításba vette. A mutatók súlyának könnyítésére azokat ágyúfémből, különlegesen könnyű és rugalmas bronzból készíttette. Az egész órákat 16 tonna súlyú harangon veri el az ütőmű. A Big Ben teljes szerkezete hat méter hosszú, két méter széles. A gyártási költségek csökkentésére a kerék fogait és egymáson csúszó alkatrészeit simára köszörülték. Egyébként a kovácsolás nyomait nem távolították el. Az órát hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken húzzák fel kézzel, az eljárás több mint egy óra hosszat tart. Ha egy kicsit siet vagy késik, egy szerelő a helyzettől függően egy régi egypennys érmét tesz az ingára, vagy elveszi róla: elég ugyanis ez a kicsiny súlyeltérés, hogy lelassítsák vagy felgyorsítsák az óraművet kétötöd másodperccel.

Denison csodálatos mesterműve mégsem hozott elismerést készítője számára: mivel a szerkezet a harang beemelése után kétszer is tönkrement – eltört az öntvény – hitelrontás miatt beperelték az órák szerelmesét. Hiába volt igazi szakmája ügyvéd, mindkét alkalommal elveszítette a pert. Ennek ellenére az utókor csodálattal adózik műszaki zsenialitásának.

HarmoNet tipp: 130 éves a képeslap - rövid történelem képekkel >>

Tények és félreértések

És akkor itt az ideje, hogy néhány félreértés is a helyére kerüljön. A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen nevek némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a palotában, a Big Ben pedig nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve. Az építés vezetőjének, Sir Benjamin Hallnak az emlékét őrzi, ő volt a munkálatok megrendelője és irányítója is. Az óra hivatalos neve Great Westminster Clock. A népszerű Big Ben elnevezés azonban annyira összefonódott a toronnyal, az órával és a haranggal is, hogy bármelyiket lássuk, vagy bármelyikről is legyen szó, önkéntelenül a harang elnevezését használjuk az órára és a toronyra is. A híres toronyban álló híres harang ütéseit, melyet a még híresebb óramű vezérel világszerte közvetíti a rádió.


Az órát rendszeresen felújítják és karbantartják. A legnagyobb probléma a légköri szennyeződés és a rengeteg madárürülék. A karbantartások alkalmával alpinisták az egész számlapot megtisztítják. Lemossák a mutatókat, eltávolítják a galambok ürülékét. Ilyenkor a szerkezeten is állítanak, hiszen az érzékeny mű még ezt az apró változást, a szennyeződések eltávolítását is érzékeli. A legutóbbi felújítást tavaly ősszel végezték el. Éjszakánként az óra és a torony különleges díszkivilágítást kap. Londonban járva feltétlenül érdemes megnézni!

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3115 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x