A csodálatos fokhagyma
Címlap / Kütyü és tudomány / A csodálatos fokhagyma

A csodálatos fokhagyma

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A legújabb kutatások szerint a fokhagyma csípős ízét és pikáns aromáját adó anyag a felelős annak kedvező élettani hatásaiért is. 

A szakértők állítják, az allicin nevű növényi összetevő bomlásakor keletkező sav a felelős a fokhagyma jótékony hatásaiért. A tudósok régóta gyanítják, hogy a növény jellegzetes ízét adó allicin egy rendkívül erős antioxidáns. Arra azonban csak most derült fény, hogy pontosan hogyan is fejti ki áldásos hatását az allicin.

A fokhagyma nem tartalmaz jelentős mennyiséget egyik olyan növényi összetevőből sem, ami megmagyarázhatná erős antioxidáns tulajdonságait. "A zöld tea és a szőlő esetében a magas flavonoid-tartalom felelős az erőteljes antioxidáns jellegért, a fokhagyma esetében azonban eddig nem találunk ilyen összetevőket - nyilatkozta Dr. Derek Pratt, a Queens Egyetem kémikus professzora - Ezért került a figyelem középpontjába az allicin, amelynek hatásmechanizmusa eddig ismeretlen volt."

Vizsgálataik során Dr. Pratt és kollegái rájöttek, hogy az allicin lebomlásakor keletkező szulfonsav lép reakcióba a káros szabadgyökökkel, és ez a felelős a fokhagyma erős antioxidáns jellegéért. "Az allicinnek tehát le kell bomlania, hogy potens antioxidáns váljon belőle. A szulfonsav az egyik legerősebb antioxidáns, ami szinte azonnal leköti a szabadgyököket" - nyilatkozta Dr. Pratt.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x