Jet lag: az utazási átállás rémsége - Mi okozza?
Címlap / Kütyü és tudomány / Jet lag: az utazási átállás rémsége - Mi okozza?

Jet lag: az utazási átállás rémsége - Mi okozza?

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

A rémes "jet lag" néven közismert tünetegyüttest két olyan, az agyban található sejtcsoport okozza, melyek kiesnek a szinkronból. Az elváltozás hosszú repülőutak során fordul elő. 

A szervezetnek van egy belső órája, mely segít eldönteni, hogy mikor érkezik el az ideje az evésnek, alvásnak, felébredésnek és más testi funkcióknak. Ezt a rendszert részben a nappalok és éjszakák váltakozása szabályozza. Ha átutazunk az időzónákon vagy éjszakai műszakban kezdünk dolgozni, akkor felborul ez a rendszer, mert megváltozik az időtartam, amit világosban töltünk.

A seattle-i Washington Egyetem kutatói patkánykísérletek során fedezték fel, hogy a zavar kétféle sejtcsoportban keletkezik. A két csoport különáll egymástól, de a hipotalamusz alatt kapcsolódnak egymáshoz egy ún. nucleus suprachiasmaticus struktúra által. Az egyik csoport, a ventrális idegsejtek közvetlenül a szemből kapja a fénnyel kapcsolatos információkat és a világos-sötét változás alapján szabályozza a ritmust. Ezek az idegsejtek szinkronban vannak a fizikai kimerültséggel összefüggő mély alvással, mivel az alvásnak ezen része áll a legszorosabb kapcsolatban a sötét-világos ciklussal. A másik csoport a dorzális neuronoké, mely nem érzékeny a fény változásaira, inkább az alvás álmodással kapcsolatos részével (amikor a gyors szemmozgások – REM szakasz - jelentkeznek). Általában ez a két idegsejt-csoport együtt működik. De ha a világos-sötét ciklus megváltozik, felborulhat a szinkronjuk.

A patkányokról azt tartják, hogy a biológiai órájuk hasonló az emberéhez. A kutatók egy 22 órás világos-sötét ciklusba helyezték őket, mely épp ellentéte volt a megszokott belső ritmusuknak. Míg a mélyalvás, melyet a fényre és kimerültségre adott válasz szabályoz, hamar átállt a 22 órás ciklusra, a REM szakasz azonban makacsul ragaszkodott a megszokott ritmushoz. Emiatt az REM szakasz nem követte a megszokottak szerint a mély alvást. "Miután megváltoztattuk a patkányok világos-sötét időbeállítását, mely megfelel egy Párizs-New York utazásnak, az REM-szakaszok csak 6-8 nap elteltével érték utól a mély alvás szakaszait, mely általában az éjszaka első felében következik be.” – mondta a társszerző, Horacio de la Iglesia.

A Current Biology április 16-i online számában leírt kutatás hatással lehet más agyi folyamatokra is. “Arra is magyarázatot adhat, hogy a jet lag miként függ össze a tanulási képességek visszaesésével.” – mondta de la Iglesia. “Úgy gondoljuk, hogy a biológiai óra megzavarása nagyon káros a tanulásra.”

De la Iglesia szerint az új tanulmányt felhasználhatják a jet lag kezelésére használatos finomhangolás módszerénél. Korábbi kutatások arra utalnak, hogy a testmozgás és a böjtölés segítségével lerövidíthető az átállás időtartama.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1322 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x