Veszedelmes baktérium-szex
Címlap / Kütyü és tudomány / Veszedelmes baktérium-szex

Veszedelmes baktérium-szex

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

Egyes kórokozó baktériumok különleges nemi életük miatt lesznek antibiotikum-rezisztensek, derült ki a Science magazin egyik cikkéből, amely magyarázatot ad az egyre súlyosbodó probléma kialakulására. 

A tüdőgyulladást és bakteriális agyhártyagyulladást okozó Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) baktérium évente világszerte körülbelül egymillió ember halálát okozza és a kórokozó egyre több antibiotikumra válik rezisztenssé, így rendkívül megnehezíti a kezelést. A londoni Imperial College tudósai azt feltételezik, hogy a pneumococcusok képesek más baktériumoktól, akár más fajtól is DNS-t és ezzel rezisztenciát átvenni.

A baktéiumok általában aszexuálisan szaporodnak, ekkor osztódással két egyforma sejt születik, azonban néha a sejtek felvesznek máshonnan származó DNS-t is, ezt nevezik rekombinációnak vagy szexuális szaporodásnak. A rezisztens pneumococcusok hajlamosak így átadni a DNS-üket.

„Az antibiotikumrezisztencia egyre nagyobb gondot jelent, főleg a potenciálisan veszélyes pneumococcus-fertőzések esetében” – mondta el Dr. William Hanage, a kutatási eredményeket bemutató tanulmány vezető szerzője. „Reményeink szerint az eredmények segítenek meggátolni az újabb rezisztenciák kifejlődését.” A kutatók 1930 különböző pneumococcus-törzs és a vele közeli rokonságban lévő három másik faj (S. mitis, S. pseudopneumoniae és S. oralis) DNS-ét elemezték, ekkor fedezték fel a rekombinációk jeleit. Ezután összehasonlították az eredményeket néhány gyakran használt antibiotikum, a penicillin, az eritromicin, a tetraciklin, a kloramfenikol és a cefotaxim elleni rezisztencia adataival. Kiderült, hogy a kevert DNS-sel rendelkező baktériumok nagyobb valószínűséggel antibiotikumrezisztensek is, ez azt sugallja, összefüggés van a rekombináció és az antibiotikumrezisztencia között.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1275 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x