Bőrégés, napszúrás, bőrrák - Kikerülhető!
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Bőrégés, napszúrás, bőrrák - Kikerülhető!

Bőrégés, napszúrás, bőrrák - Kikerülhető!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

Napjainkra egyre inkább az extrém melegek jellemzőek, ezért különösen vigyázni kell a nyári időszakban. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke szerint az egyik legveszélyesebb hőség okozta egészségügyi probléma a napszúrás. 


Rendezvénynaptár

Ezt a huzamosabb időn keresztül való napon tartózkodás okozza, fejfájás, hányinger és szédülés a legfőbb tünetei. Megelőzésképpen mindenképp tartózkodjunk árnyékban, a fejünket védjük kendőkkel, kalapokkal, erre a legideálisabb a széles karimájú szalmakalap, amely egyúttal szellőzik is – magyarázza az orvos.

Ebben az időszakban ugyanakkor megnő a szervezet folyadékigénye, fokozott folyadékbevitelre van szükség, hogy megelőzzük a hőgutát. Igyekezzünk elkerülni a közvetlen napsugárzást, növeljük a folyadékbevitel mennyiségét, ha eddig 1,5-2 liter vizet ittunk meg naponta, most 3-3,5 literre is szükség lehet – tanácsolja a szakember. Mivel a verejtékezéssel ásványi sókat is veszítünk, fontos hogy ezt a hiányt ásványvíz fogyasztásával pótoljuk. Fizikai munkánál még inkább fennáll a dehidratáció veszélye, ezért a szabadban végzett munkát ütemezzük késő délutánra vagy kora reggelre, amikor a kinti hőmérséklet 30 fok alá süllyed.
hirdetés

Ugyancsak nagyon fontos a bőr védelme a Nap káros hatásaitól, mert a sugárzás I, II és III fokú égési sérüléseket okozhat – int Láng doktor. Különös erős ebben az időszakban az ultraibolya sugárzás B komponense, ezért magas fényvédő faktorú napozókrémek használata ajánlott. Azonban még ezekkel sem ajánlatos hosszabb ideig kint tartózkodni a tűző napon.

Napozas.lap.hu >>

A bőrt fokozatosan kell hozzászoktatni a naphoz, hogy a természetes barnulás megvédje a bőr mélyebb rétegeit a károsodástól. Az erős napsugárzás azonnali hatása a bőr leégése, amely 24 órán belül jelentkezik. Ennél sokkal veszélyesebb az UV sugarak okozta bőrrák, ez gyakran csak 5-10 év után jelentkezik. Egyik legveszélyesebb formája a festéksejtes bőrdaganat, amelynek kialakulása 10-15 évet is eltarthat.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a bőrdaganatos esetek száma, ez egyrészt az ózonréteg elvékonyodásával magyarázható, másrészt egyre többen választják a szoláriumok nyújtotta mesterséges barnulást. Tudományos bizonyított tény, hogy a hosszas UV kezelés megsokszorozza a bőrrák kialakulásának veszélyét – int a szakember. A szoláriumos kezelés ugyanakkor öregíti a bőrt, azáltal, hogy vastagabbá teszi. Sok országban törvényileg tiltott a gyermekek szoláriumos kezelése, 16 év fölött is korlátozva és ritkábban használható, írja az Erdély.ma.

Medipress
 
 
 
[ 3148 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x