Eltűnőben a hawaii tengerpartok
Címlap / Kütyü és tudomány / Eltűnőben a hawaii tengerpartok

Eltűnőben a hawaii tengerpartok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Eltűnőben vannak a Hawaii-szigetek homokos tengerpartjai: geológusok szerint a Kauai-sziget strandjainak több mint 70 százaléka pusztulófélben van, Oahu pedig homokos partjainak mintegy negyedét már elveszítette. Bár a strandok fokozatos eltűnését nem a globális felmelegedés okozza, a klímaváltozás hatására a helyzet az elkövetkezendő évtizedekben várhatóan látványosan rosszabbodni fog. 

Mint azt Chip Fletcher, a Hawaii Egyetem geológiaprofesszora elmondta, a szigetek eróziójának hátterében számos ok húzódik meg, többek között egy a 19. század óta tartó folyamatos tengerszint-emelkedés, de a viharok és a homok természetes áramlását akadályozó emberi tevékenység - például a tengerparti védőgátak és hullámtörők építése, valamint a torkolatok kotrása - is komolyan hozzájárul a strandok fokozatos eltűnéséhez.

A globális felmelegedés okozta jövőbeni tengerszint-emelkedés csak tovább ront majd a helyzeten: száz éven belül a vízszint a mostaninál legalább egy méterrel magasabban lehet, így az óceán újabb területeket vesz majd el a Hawaii-szigetekből is.


Fletcher szerint az Egyesült Államok partvidékének 60-80 százalékát érinti a krónikus erózió. A Hawaii-szigeteken azonban különösen élesen jelentkezik a probléma, hiszen az állam gazdasága nagyban függ a strandoktól. A legtöbb turista ugyanis a gyönyörű homokos strandok kedvéért jön Hawaiira, s a látogatók évente összesen mintegy 11,4 milliárd dollárt költenek el a szigeteken. Így a turizmus kínálja a legtöbb munkahelyet.

A partszakaszok eltűnése a környezet szempontjából is komoly veszélyt jelent, hiszen sok állat- és növényfaj számára nyújtanak természetes élőhelyet. A kihalófélben lévő hawaii barátfóka például ezeken a partokon ad életet kölykeinek és itt is neveli fel őket. A veszélyeztetett fajok közé tartozó közönséges levesteknős is itt rakja le tojásait a homokba.

Sam Lemmo, a tengerparti területek megőrzéséért felelős állami intézmény munkatársa szerint a különböző partszakaszok megmentéséhez eltérő stratégiára van szükség. Valószínűleg végleg le kell mondani azokról a partszakaszokról, amelyek a strandok homokutánpótlását is megakadályozó védőgátakkal vannak körülvéve és már most igen rossz állapotban vannak. Hasonló a helyzet azokon a partokon, amelyek mentén autópályák vagy fontos közlétesítmények találhatók, s ha még nem is épültek védőgátak, mindenképp szükség lesz rájuk.

Az egyelőre beépítetlen partszakaszokat azonban eredeti állapotukban akarja megőrizni az állam, és keményen dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a nagy beruházásokat - tette hozzá Sam Lemmo.

A Hawaii Egyetem jelenleg egy partgazdálkodási terv kidolgozásán fáradozik, amelynek célja, hogy olyan stratégia szülessen, amelynek segítségével Kailua megbirkózhat az egy méteres tengerszint-emelkedéssel. Reményeik szerint ez csak az első lesz a helyspecifikus stratégiák sorában.

Fletcher javaslata szerint egyes helyeken - öt-hat szomszédos ingatlan felvásárlásával, és az épületek lebontásával - hagynák, hogy beljebb húzódjon a partszakasz. Természetesen amikor Kailua más részeit is elkezdi fenyegetni az erózió, hatalmas lesz a nyomás, hogy védőgátak épüljenek. "Ez egy kritikus pillanat lesz, ha megengedjük az első védőgát megépítését, azzal valószínűleg aláírjuk az egész partszakasz halálos ítéletét" - véli a professzor.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4830 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x