Magzatra veszélyes gyógyszerek terhesség alatt
Címlap / Kütyü és tudomány / Magzatra veszélyes gyógyszerek terhesség alatt

Magzatra veszélyes gyógyszerek terhesség alatt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-07

A kanadai várandós asszonyok hat százaléka szedett különféle panaszaira olyan gyógyszereket, amelyekről korábban már bizonyították, hogy okozhatnak magzati károsodást. 

A négy esztendei vizsgálat elgondolkoztató eredményeit a British Journal of Obstetrics and Gynaecology közölte.

A terhes asszonyok szervezetébe bejutó kémiai anyagok, gyógyszerek, magzatot károsító hatásának kockázatát főleg a drámai thalidomid katasztrófa után vizsgálták sokat világszerte. A Contergan néven forgalomban lévő, egyébként hatásos nyugtató-altató szerről kiderült, hogy azok a fiatal nők, akik terhességük korai szakában ezeket a tablettákat szedték, gyakran hoztak világra súlyos fejlődési rendellenességgel, végtaghiánnyal születő gyermeket.


Azóta a gyógyszeripar minden új készítmény emberen történő kipróbálása előtt köteles vizsgálatokat elvégezni, méghozzá igen sokfélét és több állatfajon. Számos, egyébként ígéretes, gyógyító hatású molekula nem jutott el az emberi alkalmazásig, mert az elővizsgálatok fölvetették annak kockázatát, hogy valamilyen módon károsíthatják terhesség során a magzatot.

Ennek megfelelően a már régóta forgalomban lévő és hatásosságuk miatt a mindennapi gyógyításban aligha nélkülözhető készítmények között szerepelnek olyanok, amelyek szedését - esetleges mellékhatásuk kockázata miatt - terhesség alatt nem javasolják.

Anick Bérard és munkatársai most azt vizsgálták, hogy a gyermeket váró nők közül hányan szedtek olyan gyógyszert is Kanadában, amelyet nem kellett volna. A kutatók Québec tartomány 1998-2002 közötti terhességi nyilvántartásából emelték ki annak a 109 344 asszonynak az adatait, akik gyermeket vártak. Az ottani adatok alapján pontosan tisztázható volt, hogy receptre milyen gyógyszereket írtak föl nekik terhességük időtartama alatt.

A munkacsoport 11 400 olyan receptre bukkant, amelyeken az anya méhében növekvő baba fejlődését esetleg károsító gyógyszer szerepelt. A munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy vizsgálatuknak pusztán már az a tény hatalmas jelentőséget adott, hogy fölfedezték: a kanadai patikákban még mindig létezik olyan bőrgyógyászati szer, amelyről bizonyították magzatot károsító tulajdonságát.

A várandós nők hat százaléka kapott olyan gyógyszerre receptet, amelynek szedése terhesség alatt kockázatot jelenthetett.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4212 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x