Felmentették a tesztoszteront
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Felmentették a tesztoszteront

Felmentették a tesztoszteront

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-31

A hormonok rosszfiúja, az agresszivitással leginkább kapcsolatba hozott tesztoszteron új oldaláról mutatkozott meg egy svájci-brit kutatásban. A zürichi és londoni egyetem gazdaságkutatói arra világítottak rá, hogy a nemi hormon hozzájárulhat az igazságos viselkedéshez is. 


Rendezvénynaptár
A vizsgálat során 121 önkéntesnek adtak be tesztoszteront illetve placebót. Ezt követően egy játékban ajánlatokat kellett tenniük egy bizonyos összegű pénz elosztására. Minél igazságosabb volt egy ajánlat, annál inkább talált elfogadásra. Amennyiben a felek nem bírtak megegyezni, egyikőjük sem kapott semmit.

Az eredmény igencsak meglepte a kutatókat, ugyanis a mesterségesen megemelt tesztoszteron-szintű résztvevők igazságosabb ajánlatokat tettek, mint placebót kapott társaik. Az általánosan elfogadott vélemény alapján azt lehetett volna várni, hogy az emelt tesztoszteronszint agresszív, önző és kockázatos stratégiát vált ki a lehetséges negatív következmények ellenére - fogalmazott Christoph Eisenegger, a Nature című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Korábbi tanulmányokból ismeretes, hogy a hím állatok kevésbé harciasak, ha kasztrációval csökkentik a tesztoszteronszintjüket. Ebből ered az a széleskörű előítélet, hogy a tesztoszteron nem csak futókat tesz gyorsabbá, hanem mindenkit egoistává és agresszívvá varázsol. A kutatókat az érdekelte, mennyi ebből a valóság, és mennyi a mítosz.

A néphiedelem hatása megdöbbentő, ugyanis azok a résztvevők, akik azt hitték, hogy kaptak tesztoszteront, igazságtalanabbul viselkedtek, attól függetlenül, hogy valójában emelték-e a hormonszintjüket vagy sem. Úgy tűnik tehát, hogy nem maga a tesztoszteron vezet agresszióhoz, hanem az őt körülvevő mítosz - írja a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)
 


 
 
[ 1600 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x