A Hubble a Szaturnusz sarki fényeit fotózta
Címlap / Kütyü és tudomány / A Hubble a Szaturnusz sarki fényeit fotózta

A Hubble a Szaturnusz sarki fényeit fotózta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-24

Ritka alkalmat kihasználva a Szaturnusz sarki fényeit fotózta le a Hubble űrteleszkóp. 


Rendezvénynaptár
A tavalyi év során a Földről nézve a Szaturnusz gyűrűjének "éle" látszott, ami lehetővé tette a bolygó pólusainak megfigyelését. Ilyen konstelláció csak 15 évente fordul elő - magyarázta a németországi München közelében működő európai Hubble-információsközpont. A felvételek készültekor a fenséges bolygón épp napéjegyenlőség volt, és mindkét sarkvidéket megvilágította a Nap.

A Hubble képei révén lehetővé vált a szimmetrikushoz közeli északi- és déli sarkfények vizsgálata. Az űrteleszkóp 2009-ben készült, de csak most bemutatott felvételeiből filmet is készítettek.


A Földhöz hasonlóan a Szaturnuszon is akkor jön létre sarki fény, ha a Nap felől töltött részecskék - protonok és elektronok - érkeznek a sarkvidékek felé.

A Szaturnusz egyébként szimmetrikus sarkfényei eltérő mágneses mezőkkel találkoznak, így az égitest északi részén hajszálnyival erősebb a fény mint délen.

A gyűrűs bolygó a Naprendszer második legnagyobb égiteste, átmérője csaknem tízszerese a Földének. A Szaturnusz 1,4 millió kilométerre kering a Nap körül, ez szintén tízszerese a Föld Naptól mért távolságának.

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1868 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x