Petefészek-átültetés után két gyereke született
Címlap / Kütyü és tudomány / Petefészek-átültetés után két gyereke született

Petefészek-átültetés után két gyereke született

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Két gyereke született egy nőnek, miután termékenységét petefészekszövet átültetésével helyreállították. Ez az első alkalom, amikor az igen bonyolult kezelés két terhességet eredményezett. 

Claus Yding Andersen, a koppenhágai orvos, aki a nőt kezelte, elmondta: az eset megmutatta, hogy a termékenység megőrzésének megfelelő módja a petefészek szöveteinek tárolása. Mint hozzátette, a példa más lányokat és nőket is bátoríthat, akikre olyan kezelés vár, amely kárt tehet petefészkeikben.

"Ez az első eset a világon, amikor egy nőnek két különböző terhességből születtek gyerekei lefagyasztott, majd kiolvasztott petefészekszövet átültetése eredményeként" - mondta el Andersen, aki az esetről a Human Reproduction című orvosi szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön számol be.


Andersen páciensének, a 27 éves dán Stinne Holm Bergholdtnak 2004-ben, rák elleni kemoterápiáját megelőzően távolították el és fagyasztották le petefészkéből származó szöveteit, majd gyógyulása után visszaültették azokat. Termékenységi kezelését követően a nő 2007 februárjában egy kislánynak adott életet. Ezután 2008-ban természetes úton fogant meg újra és 2008 szeptemberében ismét kislánya született.

"Ez azt bizonyította, hogy a beültetett petefészekszövetek több mint négy éven át működőképesek voltak" - hangsúlyozta Andersen. A most 32 éves Bergholdt elmondta, hogy még most is normális menstruációs ciklusa van, ám férjével még nem döntöttek arról, akarnak-e több gyereket. "A lányok még nagyon kicsik és sok figyelmet igényelnek, de néhány év múlva lehet, hogy újra átgondoljuk" - közölte a páciens.

Világszerte kilenc gyerek született eddig a módszerrel, amely a petefészek lefagyasztását, majd későbbi kiolvasztását és beültetését jelenti. Közülük háromnál Andersen végezte el a kezelést.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1692 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x