Robin Hood uzsorás volt?
Címlap / Kütyü és tudomány / Robin Hood uzsorás volt?

Robin Hood uzsorás volt?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-13

Egy új könyv szerint a legendás sherwoodi bandavezér valóban elvette a pénzt a gazdagoktól, de nem szétosztotta a szegények között, hanem kamatra adta nekik.  

 

John Paul Davis, a könyv szerzője többek között az 1500-as években lejegyzett Robyn Hode Gesztájára, a Robin Hoodot említő egyik legelső forrásra hivatkozik. A régi angol ballada szerint Robin Hood 400 font kölcsönt adott egy elszegényedett lovagnak.

A lovag azért keresi fel Robin Hoodot, mert meg kell adnia egy tartozást egy apátnak. Robin Hood megkérdezi tőle, hogy van-e kezese, majd az igenlő válasz után felszólítja Little Johnt, hogy adjon ki a kincstárból a lovagnak 400 fontot (ami akkor hatalmas összeg volt). A kölcsön futamideje egy év volt.


A közép-angolban írt ballada szerint a lovag később visszatért, s elmondta, hogy kifizette az apátot, most pedig törleszteni tudja a kölcsönt kamatostul. Robin Hood azonban azt mondja neki, nem kell törlesztenie, mert ő már elvette a pénzt az apáttól, mohósága büntetéseként. Kétszer pedig helytelen lenne fizetetni a kölcsönért.

John Paul Davis azt is állítja könyvében, hogy Robin Hood a nagyhatalmú Templomos lovagrend tagja volt.

A könyv szerzője szerint abban a korban a templomosok voltak a leghíresebb hitelezők, csak éppen a kamatot inkább "letéti költségnek" hívták, mert az egyház elítélte az uzsorát.

Szerinte, ami keveset történelmi forrásokból tudunk Robin Hoodról, az mind azt támasztja alá, hogy templomos volt - a rend előírásainak megfelelő viselkedése, vallásossága, harci képességei mind ezt igazolják.

Az uzsorás Robin Hood képe persze nem egyeztethető össze a köztudatban évszázadok óta élő önzetlen hős képével. A könyv most részben lerombolhatja a mítoszt.

Bár azt sem tudni, hogy valóban létezett-e, a legendás figura számtalan könyv és film hőse, sőt Doncasterben még repülőteret is elneveztek róla. 
 
[ 1536 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x