Újra lehet majd növeszteni az amputált végtagokat
Címlap / Kütyü és tudomány / Újra lehet majd növeszteni az amputált végtagokat

Újra lehet majd növeszteni az amputált végtagokat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Amerikai tudósok megtalálták azt a gént, amelynek manipulálásával elvileg még a gerinc- és agysérülések is gyógyíthatók lesznek. 

A philadelphiai Wistar intézet kutatói rájöttek, hogy a p21 jelű gén korlátozza az emberben a sebek begyógyításának, a testrészek újranövesztésének képességét. Ez a varázslatosnak tűnő képesség a gyíkoknál vagy a kétéltűeknél még megvan, ám az evolúció során elveszett a fejlettebb állatok számára.

A tudósok szerint a p21 gén kikapcsolásával vissza lehet nyerni a sérült vagy elveszett szövetek újranövesztésének képességét.


sebgyógyulás, felül aktív p21 génnel, alul kikapcsolt génnel
 
A korlátozó gén nélküli kísérleti egerek sérüléseiknél - az emlősöknél megszokott - hegek helyett a sejtnövekedést elősegítő struktúrák képződtek.

A Wistar intézet kutatói szerint a p21 hiányában ezeknek az egereknek a sejtjei úgy viselkednek, mint az embriók őssejtjei. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban, az amerikai tudományos akadémia hivatalos kiadványában közölt tanulmányuk szerint a kísérletek szoros kapcsolatot mutattak ki a sejtosztódás irányítása és a szövetek újraalkotása között.

Sérült fülű egerek a gén kikapcsolása után újranövesztették a fülüket - hegek nélkül. Bár még a kutatás elején tartanak, a tudósok szerint nem lehet elvi akadálya annak, hogy ugyanezt a módszert az emberre is alkalmazzák.

Ellen Heber-Katz professzor, a kutatás vezetője azt mondja: "Bár még csak most kezdjük megérteni kutatási eredményeink következményeit, egy napon képesek leszünk felgyorsítani a sebek gyógyulását az emberben a p21 ideiglenes inaktiválásával".

Normális esetben a p21-nek fontos szerepe van, a sejtosztódás gátlásával megakadályozza a sérült DNS-t tartalmazó sejtek szaporodását, azt, hogy esetleg rákos burjánzásba kezdjenek. Ezért gyógyszerekkel történő kikapcsolása csak ideiglenesen és a sérült területen célszerű a mellékhatások csökkentése érdekében.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3255 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x