Egy állat, amely oxigén nélkül él
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Egy állat, amely oxigén nélkül él

Egy állat, amely oxigén nélkül él

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-18

A tudósok megtalálták az első olyan többsejtű állatot, amely teljesen oxigén nélküli környezetben él.  

Az egy milliméternél is kisebb állatok a fenéklakó Loricifera törzsbe tartoznak, a dán és olasz kutatók a világ egyik legbarátságtalanabb környezetében, a Földközi tenger Atalante-medencéjében találtak rá három fajukra több mint háromezer méteres mélységben. Az itteni tengervíz olyan sűrű sóoldat, hogy nem keveredik a magasabban levő oxigéndús vízrétegekkel. 

A BMC Biology című szaklapban publikált tanulmány szerint az állatok a sóoldat alatti üledékben élnek. Mivel vedlő és petéket tartalmazó példányokat is találtak, a tudósok szerint ezek az állatok egész életüket ebben az oxigén nélküli környezetben töltik.


A sejtjeikben nincsenek mitokondriumok, olyan sejtszervecskék, amelyek más élőlényekben az oxigén felhasználásával a sejt energiaellátásáról gondoskodnak.

Eddig is ismert a tudomány olyan egysejtűeket, például úgynevezett anaerob baktériumokat, amelyek oxigén nélkül élnek, de többsejtűekből eddig csak olyanokat találtak, amelyek átmenetileg képesek voltak életben maradni az ilyen környezetben. Az újonan felfedezett faj segíthet megérteni, milyen lehetett az élet történetének az elején, amikor még kevés oxigén volt a tengerekben.

 
 
[ 2632 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x