Újra leáll az LHC
Címlap / Kütyü és tudomány / Újra leáll az LHC

Újra leáll az LHC

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

A világ legnagyobb gépe, a genfi CERN óriás részecskegyorsítója (LHC) ismét leáll, mégpedig 15 hónapra.  

Egyidejűleg 2012-ben kényszerszünet miatt minden más kísérletet is felfüggesztenek a CERN-ben, jelentették be egy párizsi konferencián. Az LHC a fizikusok megelégedésére dolgozik, a kísérletek során hatalmas adatmennyiséget gyűjtenek a kutatók, de az is világos, hogy újra le kell állni a részecskegyorsítóval – mégpedig a tervezetthez képest tovább.

A Nagy Energiájú Fizikai Konferencián a francia fővárosban Stephen Myers, a CERN illetékes vezetője azt közölte, hogy a kényszerleállás 15 hónapig tart, és minden gyorsítóra érvényes lesz a CERN területén. Az még nem ismeretes, hogy pontosan mikor akarják leállítani az LHC-T.


A párizsi konferencián a világegyetem keletkezésének megismeréséhez szükséges következő infrastrukturális beruházás terveit is ismertették Nicolas Sarkozy francia elnökkel a CERN tudósai. A nemzetközi összefogással mintegy 10 milliárd euróból (2,87 billió forintból) megvalósítható kísérleti eszköz a Nemzetközi Lineáris Ütköztető (International Linear Collider, ILC) nevet kapta, és felépítéséhez a rengeteg pénzen kívül "mindössze" egy 50 kilométer hosszú alagútra lenne szükség.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1408 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x