A klímaváltozás átalakítja az állatvilágot
Címlap / Kütyü és tudomány / A klímaváltozás átalakítja az állatvilágot

A klímaváltozás átalakítja az állatvilágot

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Az éghajlatváltozás miatt Németországban is egyre több egzotikus állat és rovar bukkan fel, és velük együtt az általuk terjesztett betegségek. Korábban már találtak maláriát terjesztő szúnyogokat, és ázsiai tigrisszúnyogot is. Most egy japán rovart fedeztek fel a német kutatók. 

Ez derült ki a legújabb kutatásból, amelyet a hamburgi Bernhard-Nocht Trópusi betegségek Intézete folytatott egy társadalmi szervezettel, és a heidelbergi egyetemmel közösen.

A szakértők Németország délnyugati részén fedezték fel a japán bozótszúnyog példányait, amelyek korábban ismeretlenek voltak Németországban. Más szúnyogokban pedig német földön ugyancsak újdonságnak számító sindbis, batai és usutu vírusokat találtak, amelyek lázzal járó betegséget okozhatnak. Az elmúlt években a kutatásban részt vevő intézmények szakértői szúnyogcsapdákat állítottak fel a nagyobb folyók és tavak mentén és megvizsgáltak mintegy 500 ezer rovart. Ezek az eredmények arra szolgálnak, hogy Németország "szúnyogtérképét" felfrissítsék, mondta a BNI képviselője Hamburgban.

A szúnyogok által terjesztett malária igen veszélyes betegség, Európában évente kb. 10 ezer malária eset fordul elő, néhány Magyarországon is. A betegségeket turisták hozzák be, elsősorban afrikai országokból, illetve Ázsiából. A fel nem ismert malária akár halálos lefolyású is lehet.

Magyarországon a szakértők szerint fontos hazai szúnyogfaj a foltos maláriaszúnyog (Anopheles maculipennis). Részben ez lehetett felelős a malária hazai előfordulásáért a Dél-Dunántúlon és a Felső-Tisza mentén, mielőtt felszámolták ezeket az endemikus (bennszülött) fertőzéseket az 1950-es években.

Forrás: vilagtudomany.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3506 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x