Kevesebb borjú születik a klímaváltozás miatt
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Kevesebb borjú születik a klímaváltozás miatt

Kevesebb borjú születik a klímaváltozás miatt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-23

Kevesebb borja van a teheneknek Nagy-Britanniában, mert a klímaváltozás átalakította az állatok szaporodási rendjét - állapította meg egy állami támogatással készült tanulmány. 

 

Rendezvénynaptár
Az egyre melegebb tavaszok korai szaporodásra ösztönzik a teheneket, ezért a borjak a tél közepén jönnek a világra, amikor sokkal kevesebb esélyük van a túlélésre. A globális felmelegedés hatására jelentkező szaporodási változásokat az északkelet-angliai Northumberland grófságban lévő Chillingham falu egyik szarvasmarha csordáján figyelték meg, amelyet Charles Darwin tanulmányozott elsőként még 1860-ban.

Sarah Burthe, az Ökológiai és Víztani Központ munkatársa az elmúlt hatvan évben tanulmányozta a chillinghami szarvasmarha állomány szaporodási mintáját. "A télen született borjak nem boldogulnak túl jól, és nagyobb valószínűséggel pusztulnak el még azelőtt, hogy elérnék az egyéves kort" - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. "Mindez azt jelenti, hogy a jószágok reagálnak a klímaváltozásra, ám ennek negatív következményei vannak rájuk nézve" - tette hozzá.


Korábban már készültek átfogó tanulmányok a globális felmelegedés növényekre gyakorolt hatásáról. Az eredmények szerint a klímaváltozás miatt a virágok 11 nappal korábban nyílnak tavasszal. Az ősi skót juhfajta, a soay juh pedig egyenesen zsugorodik, mivel a kisebb testű állatok magasabb túlélési eséllyel rendelkeznek a melegebb éghajlaton.

A most lezárult vizsgálat volt azonban az első, amely ilyen hosszú időn keresztül tanulmányozta a klímaváltozás emlősökre gyakorolt hatásait. A Brit Ökológiai Társaság Journal of Ecology című szakfolyóiratában megjelent tanulmányában Burthe arra figyelmeztet, hogy a legelő állatok súlyos árat fizethetnek a globális felmelegedésért.

"Charles Darwin egykor arra bátorította a chillinghami csorda tulajdonosát, hogy készítsen feljegyzést minden születésről, pusztulásról, vagy a csorda életében bekövetkező fontosabb eseményről. De azt ő sem tudta megjósolni, hogy ezek az információk egyszer még segíthetnek megérteni a globális klímaváltozás biológiáját" - hangsúlyozta a szakember.

 
 
[ 1820 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x