Mennyit ér az időjárás-előrejelzés?
Címlap / Kütyü és tudomány / Mennyit ér az időjárás-előrejelzés?

Mennyit ér az időjárás-előrejelzés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Először számszerűsíti egy svájci tanulmány az időjárási prognózisok gazdasági előnyeit több ágazat számára. Ez Svájcban 18-23 milliárd forintnyi is lehet évente. A tanulmány kimutatta azt is, hogy a költség-haszon arány körülbelül 1:5,vagyis minden egyes frank, amit a meteorológiába fektetnek, öt frank hasznot hoz a gazdaságnak. 

Az időjárással kapcsolatos szolgáltatások gazdasági előnyeit Svájcban eddig még nem számolták ki. Egy új tanulmány azt mutatja: a közlekedési és energetikai ágazat önmagában mintegy 92-113 millió frank hasznot húz évente az előrejelzésekből.

Évente 10 svájci frankba kerül egy lakosnak a Meteo Svájc, a Svájci Szövetségi Meteorológiai és Éghajlattani Hivatal tevékenysége. Ez 80 millió frank éves költségvetést jelent – csaknem 18 milliárd forintnyi büdzsét.

A zürichi tanácsadó cég az Econcept vizsgálta, mekkora a haszna meteorológiai információknak a közúti szállítás, a vasutak, a légi közlekedés és a villamosenergia-ipar: számára. Ennek alapján a gazdasági előnyök évente 92 és 113 millió frank között mozognak - csak ezen szektorok részére, vagyis 18 és 23 milliárd forintot tesznek ki évente.

Az energiaszektorban 6-13 millió, a közlekedési ágazatban 86-100 millió frankot érhet el a prognózisok anyagi haszna. Az első tanulmány kimutatta azt is, hogy a költség-haszon arány körülbelül 1:5, mondta a svájci meteorológia szolgálat igazgatóságának egyik tagja, Thomas Frei. Más szóval, egy frank beruházás a meteorológiába a gazdaság részére 5 frank hasznot generál.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1976 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x