Bajkonur nem tud kapcsolatot teremteni a Mars-szondával
Címlap / Kütyü és tudomány / Bajkonur nem tud kapcsolatot teremteni a Mars-szondával

Bajkonur nem tud kapcsolatot teremteni a Mars-szondával

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Bajkonurnak eddig nem sikerült kapcsolatot teremteni a Fobosz-Grunt Mars-szondával - közölte az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz). 

A Roszkoszmosz szakemberei az este ismét megkísérlik felvenni az összeköttetést az űrszondával, amely Föld körüli pályán ragadt, miután nem indultak be hajtóművei, amelyek a Mars felé röpítették volna. Az éjszakai próbálkozások ugyan nem jártak sikerrel, de a szakemberek még látnak némi esélyt arra, hogy a szerkezet vezérlő berendezéseit elérjék.

"Minden egyes fordulattal, amelyet a Föld körül megtesz, magasságából és sebességéből is veszít a szerkezet. Ezzel pedig nehezebbé válik a hajtóművek beindítása, ha egyáltalán újraéleszthetik az automatikát" - tájékoztattak az űrközpontban.

Közben az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) szakemberei is bekapcsolódtak az eredetileg a Mars parányi holdját, a Foboszt megcélzó Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) orosz űrszonda megmentésébe. "Az éjjel megállapodtunk az orosz űrkutatási hivatallal, hogy segítünk ebben a kritikus helyzetben. A munka már folyik" - jelentette be René Pischel.

A Fobosz-Grunt szondát szerdán vitte fel az űrbe egy Zenit hordozórakéta, de a szakemberek nem tudták beindítani a hajtóművét, hogy bolygóközi pályára állítsák a szerkezetet. 15 év sikertelensége után az orosz Mars-programnak ez lett volna az első lehetősége, hogy értékes információkat szerezzenek a vörös bolygóról és annak útitársáról, a Foboszról.

Tegnapi közlések szerint az orosz szakembereknek három nap áll rendelkezésére, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét - s ezzel útnak indítani a Fobosz-Gruntot a vörös bolygó felé -, mielőtt lemerülnének a szonda telepei.

A Fobosz-Gruntnak az lenne a feladata, hogy talajmintákat hozzon a Földre a Mars kísérő holdjáról a Foboszról, s vizsgálatokat végezzen a vörös bolygóról és az azt kísérő égitestről.

A szonda fedélzetén egy körülbelül 50 kilogrammos műszercsomagban húsz nemzetközi berendezés kapott helyet. Az űreszköz két fő egységből áll. Ez a 115 kilogrammos kínai keringőegység, a Jinghuo 1 (Yinghuo-1), valamint a kínai szondát a Marshoz juttató orosz Fobosz-Grunt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1494 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x