Az emlőrákos férfiak gyakran abbahagyják a gyógyszerszedést...
Címlap / Kütyü és tudomány / Az emlőrákos férfiak gyakran abbahagyják a gyógyszerszedést

Az emlőrákos férfiak gyakran abbahagyják a gyógyszerszedést

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-06

A férfiakban ritkán jelentkező emlőrák során a leggyakrabban alkalmazott daganatellenes gyógyszerkészítményt a betegek a mellékhatások miatt gyakran nem szedik - állapították meg kutatók az Annals of Oncology című folyóiratban megjelent tanulmányukban. 

Az emlő rosszindulatú daganatos folyamata férfiaban ritka betegség, felismerése gyakorta nehezebb, mint nők esetében és kezelése sem könnyebb. A nemzetközi statisztikák szerint az emlőrákesetekből minden századik fordul elő férfibetegen világszerte, de ez azt jelenti, hogy az amerikai szakorvosok az Egyesült Államok területén évente 2500 új esettel találkoznak.

A vizsgálatok szerint a férfibetegek emlőrákja lényegesen többször hormonfüggő, mint a nőké. Ennek megfelelően a betegek gyakrabban szorulnak hormonellenes gyógyszerre, főként a világszerte leggyakrabban alkalmazott Tamoxifenre, ám a tanulmány szerint ezt a mellékhatások miatt minden ötödik beteg elhagyja.

Csaknem valamennyi emlőrákos férfibeteg hormonreceptor-érzékeny daganatban szenvedett, gyógyszermellékhatásról 53 százalékuk számolt be. Az emlőráksejtek bizonyos hányada a női nemi hormon, az ösztrogén hatására növekszik. A hormon hozzákötődik e sejtek ösztrogénreceptorához. A tamoxifen úgy bomlik le a szervezetben, hogy ugyancsak a receptorhoz kötődik, így megakadályozza az igazi hormon odatapadását, ezzel gátolva a daganatsejteknek a növekedését.

A férfibetegek által tapasztalt mellékhatások között szerepeltek hőhullámok és szexuális zavarok, súlygyarapodás, véralvadási zavarok, depresszió és rossz alvás. Sokszor olyan erőteljesen, hogy a betegek úgy határoztak, elhagyják a szert.

Sharon Giordano és munkatársai feltételezik, hogy a nemkivánatos hatások a gyógyszer hormonális tulajdonságai következtében ilyen gyakoriak, és hangsúlyozzák, hogy olyan készítményre volna szükség, mely gátolja a daganat növekedését, de nincs hormonhatása, és ezért nem okoz a férfibetegeknek ilyen sok panaszt.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1758 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x