A döntéshozatal fáraszt
Címlap / Kütyü és tudomány / A döntéshozatal fáraszt

A döntéshozatal fáraszt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A siker útja döntésekkel van kikövezve, de ez fáradtsággal jár és koptat. Kutatók vizsgálták egy izraeli bíróság napi munkáját és észrevették, hogy a döntésekből következő fáradtság komoly mértékben befolyásolja a bírák ítélkezését.  

Ugyanaz a bíró több lehetőséget adott a védekezésre azoknak a vádlottaknak, akik reggel kerültek eléje, mint a délutániaknak, akikkel rövidebben és idegesen járt el. Ebben nem játszott szerepet sem nemzetiség, sem az elkövetett bűn típusa, csak a fáradtság. Ez olyan elem, amely rövidzárlatot okozhat a megfontolt, korrekt ítélkezésben. Minél több dologban kell egy nap döntést hozni, annál rövidebb, meggondolatlanabb utakat keres rá az agy.

Ez a fajta kifáradás leginkább az orvosokat, ápolókat, rendőröket és a menedzsereket éri utol.

Minden döntést megfontoltan, kiegyensúlyozottan, a szükséges idő igénybevételével kell meghozni — mondják a kutatók -, holott ezek a feltételek sokszor nincsenek meg. És ekkor létrejön egy ördögi kör, az elkapkodott döntés végül is stresszt okoz, amely visszahat a további döntések minőségére.

Megoszlik az illetékesek véleménye arról, hogy a döntés körülményei, módja hogyan hat erre a bizonyos fáradtságra. Van, aki döntés előtt kikéri környezete véleményét,de ezt sokan még fárasztóbbnak tartják, mivel ilyen helyzetben meg kell osztani saját véleményét másokkal, majd megpróbálni elfogadtatni velük saját elképzelését.

Mások szerint a legstresszelőbb annak az embernek a helyzete, aki nem hozhat döntéseket, például, azé a menedzseré, aki egy túlságosan bürokratikus kontextusba van beékelődve és ez nem teszi számára lehetővé, hogy megvalósítsa elképzeléseit.

Abban viszont a döntéshozók többsége egyetért, hogy a legnehezebb az a döntés, amelyet emberekkel kapcsolatban kell meghozni. A szerepnek azonban vannak elismert előnyei is: ilyen az elismert társadalmi szerep és a nagyobb fizetés. De könnyen lehet, hogy egy napon ezek az előnyök "benyújtják a számlát".

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1410 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x