Támogatná a három szülős embrió módszerét egy brit bioetikai...
Címlap / Kütyü és tudomány / Támogatná a három szülős embrió módszerét egy brit bioetikai csoport

Támogatná a három szülős embrió módszerét egy brit bioetikai csoport

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Egy befolyásos brit bioetikai csoport szerint bizonyos örökletes betegségek magas kockázata esetén lehetővé kellene tenni a lombikmódszert választó szülőknek, hogy két nő petesejtjét használhassák fel az embrió létrehozásához. 

Ezeket az ellentmondásos eljárásokat csak abban az esetben hagynák jóvá, ha biztonságosnak bizonyultak - közölte a Nuffield Bioetikai Tanács. Felvetésük vélhetően újraindítja a témával kapcsolatos korábbi vitát.

Jelenleg ilyen kezeléseket csak kutatási céllal engedélyeznek Nagy-Britanniában, és a brit törvények tiltják az emberi petesejt vagy embrió megváltoztatását a nőbe való beültetés előtt.

2008-ban, amikor brit kutatók először jelentették be, hogy sikerült ezzel a módszerrel embriót létrehozniuk, az újságok címlapon hozták, hogy innentől három szülője, két biológiai anyja és egy biológiai apja lehet egy gyereknek. Ezzel szemben az egyik nőtől a gyerek genetikai állományának csak kis töredéke, az úgynevezett mitokondriális DNS származik. Az embrió a "valódi" anyától kapja a sejtmagon belüli DNS-t, amely a teljes örökítőanyag túlnyomó részét teszi ki.

A módszer akkor jelenthet segítséget, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, ezért különböző genetikai betegségek megelőzése érdekében egy másik, egészséges mitokondriummal élő nő petesejtjét is felhasználják. Ennek a kisegítő petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a másik nő genetikai állományának túlnyomó részét. Ezt követően a megtermékenyített embriót belehelyezik a kiürített petesejtbe, és az embrió így fejlődik tovább.

A sejteket energiával ellátó sejtszervecske, a mitokondrium hibája olyan betegségekhez vezethet, mint az izomdisztrófia, az epilepszia, szívproblémák vagy mentális retardáltság.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1858 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x