Elsősegély felsőfokon
Címlap / Kütyü és tudomány / Elsősegély felsőfokon

Elsősegély felsőfokon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A versenyzők a mindennapok során leggyakrabban előforduló baleseteket szimuláló helyzetekben bizonyíthatják rátermettségüket. A jelentős múltra visszatekintő verseny célja, hogy olyan tapasztalatokkal szolgáljon az elsősegélynyújtóknak, amelyek "éles helyzetben" valóban életet menthetnek.  

Május 21-én szombaton Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke nyitja meg Zánkán a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó versenyét, ahol ország legjobb fiatal elsősegélynyújtói mérik össze tudásukat. A versenyzők a mindennapok során leggyakrabban előforduló baleseteket szimuláló helyzetekben bizonyíthatják rátermettségüket. A jelentős múltra visszatekintő verseny célja, hogy olyan tapasztalatokkal szolgáljon az elsősegélynyújtóknak, amelyek „éles helyzetben” valóban életet menthetnek.

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 1971. óta minden évben megszervezi az Országos Elsősegélynyújtó Versenyt, valamint a verseny döntőjéhez kötődően az Országos Elsősegélynyújtó Találkozót.

A versenysorozat és a Találkozó az elsősegélynyújtás népszerűsítését, az emberi segítőkészség, a humanitárius szemlélet terjesztését, a vöröskeresztes elsősegélynyújtók elméleti tudásának és gyakorlati ismereteinek fejlesztését szolgálja.

Az elsősegélynyújtás megfelelő elsajátítása azért különösen fontos, mert mind a közúti, mind az otthoni baleseteknél a sérült egészsége, élete múlhat azon, hogy a mentők megérkezéséig milyen segítségnyújtásban részesül. Azonban nem csupán a megfelelő segítségnyújtási „fogásokat” kell egy lelkiismeretes elsősegélynyújtónak elsajátítani, hanem pontosan meg is kell ismernie azokat a körülményeket, amelyekkel egy baleset során találkozhat. Hiába a gondos elméleti felkészülés, ha a segélynyújtó rosszul lesz a vér látványától, vagy nem tudja, hogy milyenek lehetnek egy súlyosan sérült ember reakciói. Éppen ezért a verseny során a szervezők pontosan szimulálják az egyes balesetek körülményeit, a baleseti helyszínek jellegzetességeit a „sérültek” pedig úgy viselkednek, ahogyan az valós körülmények között a legnagyobb valószínűséggel előfordul. Így a versenyen résztvevők egy tényleges baleset során már sokkal magabiztosabban, ezáltal hatékonyabban nyújthatnak majd segítséget.

A versenyt gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában rendezik meg. A felnőttek között a hivatásos segélynyújtók (mentők, speciális mentők, katasztrófa elhárítás dolgozói) külön kategóriában indulhatnak. Míg a fiatalok és a nem hivatásos segélynyújtók részére a gyakorlati tapasztalatok megszerzése a cél, a hivatásosaknak a már megszerzett tudás elmélyítésére ad lehetőséget a verseny.

A 124 éves múltra visszatekintő Magyar Vöröskereszt 1998 óta kiemelkedően közhasznú szervezet. A szervezet célja az elesettek megsegítése, átfogó programjaival súlyos társadalmi problémák enyhítésére törekszik. A Magyar Vöröskereszt leginkább közismert tevékenysége a véradásszervezés, de ezen kívül számos módon próbál megelőző, illetve mentő munkát végezni - így például oktatások képzések szervezésével, kereső- illetve menekültszolgálat működtetésével, katasztrófa-segélyezéssel és mentéssel valamint egyéb szociális tevékenységekkel. 1992 óta a Magyar Köztársaság mindenkori elnöke a Magyar Vöröskereszt fővédnöke. A Magyar Vöröskereszt elnöke Habsburg György, főtitkára Dr. Morzsányi Éva.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 934 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x