Segítség a nehézlégzésben
hirdetés
Címlap / Kütyü és tudomány / Segítség a nehézlégzésben

Segítség a nehézlégzésben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-29

A világ 4. legnagyobb gyilkosa még lélegezni sem hagyja azokat akik ebben a betegségben szenvednek!!! 


Rendezvénynaptár
A világ 4. legnagyobb gyilkosa még lélegezni sem hagyja azokat akik ebben a betegségben szenvednek!!!

November 16-át a WHO a súlyos krónikus légúti betegség, a COPD világnapjának, 2005-öt pedig a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) a COPD évének nyilvánította. A COPD óriási népegészségügyi probléma világszerte, hiszen már ma ez a kór minősül a 4-6. vezető haláloknak a világon, amelyet csak a szívinfarktus, az agyvérzés és a tüdőrák előz meg. Európában hazánkban halnak meg a legtöbben COPD - ben. Ugyanakkor a betegségről, annak valódi veszélyeiről – sőt, egyáltalán a létezéséről – szinte semmit nem tud a lakosság

A betegség lényege, hogy a dohányfüst káros összetevői az évek folyamán a tüdő krónikus gyulladását okozzák. Erre főleg a reggeli, ébredés utáni órákban jelentkező krónikus köhögés és a fokozott váladékképződés hívja fel a figyelmet. Majd az idővel egyre súlyosbodó nehézlégzés, fokozódó légszomj, „levegőtlenség” a betegség előrehaladott stádiumában már korlátozza a betegek mozgását, fizikai terhelhetőségét. A legtöbb beteg ezekkel a kezdeti, kisebb közérzeti problémát okozó tünetekkel még nem, csak a később kialakuló nehézlégzéssel fordul orvoshoz. Ha a tüdő nem képes a szervezet oxigén ellátását biztosítani, folyamatos otthoni oxigénterápia is szükségessé válik.

A COPD -ben szenvedő betegek többsége – mintegy 90 százaléka – dohányos! A dohányosok több mint ötödénél előbb-utóbb fellép ez a betegség. Ma a COPD -t tekintjük a leggyakoribb és talán a legkönnyebben megelőzhető haláloknak, hiszen a dohányzás elkerülésével, valamint időben történő abbahagyásával a megbetegedések és a halálesetek túlnyomó többsége megelőzhető lenne.
A korai stádiumban felismert COPD – ha vissza nem is fordítható – még megállítható. A betegség pedig egy egyszerű légzésfunkciós méréssel diagnosztizálható. Egyetlen fújásból a betegség fennállása megállapítható. Annak tehát, aki észleli magán a fenti tüneteket, mindenképpen érdemes valamelyik tüdőgondozóban COPD -szűrővizsgálatra jelentkezni.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a COPD -s Tüdőbetegek Egyesületének legfőbb célja a COPD év és a világnap kapcsán, hogy a lakosságot minél szélesebb körben megismertesse ezzel a rendkívül súlyos betegséggel, annak tényleges veszélyeivel, a korai felismerés fontosságával, és a megelőzés lehetőségeivel.
COPD-s Tüdőbetegek Egyesülete 1088.Bp.Rákóczi út 51.3/5.
Tel: 06-20-219-3521
 
 
[ 533 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x