Nőnapi törődés
Címlap / Kütyü és tudomány / Nőnapi törődés

Nőnapi törődés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A nőnap mindig jó alkalmat ad arra, hogy eszünkbe jusson: milyen fontos egy anya, vagy nagymama, és egy kis odafigyeléssel mekkora veszteséget előzhetünk meg.  

A nőnap mindig jó alkalmat ad arra, hogy eszünkbe jusson: milyen fontos egy anya, vagy nagymama, és egy kis odafigyeléssel mekkora veszteséget előzhetünk meg. Jelenleg a hölgyeket leginkább veszélyeztető betegségek a csontritkulás, az emlőrák és a szív-érrendszeri megbetegedések.

Különösen igaz ez a posztmenopauzális korban lévő nőkre, ahol e három veszélyes kór kialakulásának rizikója az 55. életév után jelentősen megemelkedik. Egészséges életmóddal, komplex egészségszemlélettel és megfelelő orvosi prevencióval azonban igen hatékony lehet a megelőzés.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a posztmenopauzális kor az utolsó havi vérzés körüli, 2-3 éves időszakot jelenti csupán, pedig éppen ezután az átmeneti időszak után kezdődik, és élethosszig tart! A hormonális rendszerben bekövetkezett változások, ha nem megfelelő életmóddal párosulnak, épp a három legfontosabb népegészségügyi probléma, a csontritkulás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az emlőrák kockázatát emelik jelentősen e hölgyek körében.

Veszélyek 50 év felett
Sajnos, minden második nő számolhat azzal, hogy élete hátralévő részében valamilyen csontritkulásból eredő törést szenvedhet el. Az Európai Unióban minden 30 másodpercre jut egy oszteoporotikus eredetű törés, Magyarországon minden 30 percben történik egy csigolyatörés.

Hazánk sajnos vezető helyen van a szív- és érrendszeri megbetegedések terén is, amihez a posztmenopauzális korban lévő hölgyek is „jelentősen hozzájárulnak”. Az összes női halálozás több mint 50 százalékáért ilyen megbetegedések a felelősek, és minden órában elveszítünk egy 55-74 éves nőt.

Az emlőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. 8500 újonnan felfedezett emlőrákos esetet regisztrálnak Magyarországon évente, a legtöbb női emlőrákot pedig épp a 60-64 éves korcsoportban fedezik fel.

Komplex törődés
E három betegség azonban nem csak külön-külön, hanem egymással párhuzamosan, akár egymást előidézve is felléphet. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is számos közös elem felfedezhető. Az egyik legfontosabb kockázati tényező maga az életkor. A dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód is mindhárom problémát előidézheti, sőt, például a csontritkulás és a szívbetegségek kialakulása között közvetlen kapcsolatot is felfedeztek már a kutatók!

A megoldást a posztmenopauzális egészségmegőrzés jelenti, ami a problémákat komplexen szemlélve, egyidejűleg tűzi ki célul a posztmenopauzális csontritkulás kezelését, valamint az emlőrák gyakoriságának és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosító tényezők csökkentését.

Megfelelő életmóddal már a menopauza bekövetkezése előtt is sokat lehet tenni a megelőzésért. A helytelen életviteli és táplálkozási szokások megváltoztatása, a dohányzás abbahagyása, a rendszeres, fizikai állapotnak megfelelő intenzitású mozgás jelentősen meghosszabbíthatja az életet, és javíthat az életminőségen!

A változó korban lévő hölgyeknek pedig érdemes a csontritkulás diagnosztizálásakor a másik két betegség felismerésére alkalmas szűrővizsgálatra is elmenni, vagy kérni az oszteoporózis centrum kezelőorvosának véleményét, segítségét. A rizikófaktorok a menopauza után is csökkenthetők, sőt elérhető már olyan gyógyszeres terápia, amely a csontritkulás kezelésével egyidőben a hölgyeket leginkább veszélyeztető mindhárom betegség megelőzésében is hatásos.
Vmkom
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x