Homokszobrászat - kreatív művészet nem csak gyerekeknek (Csodás...
Címlap / Őrület / Homokszobrászat - kreatív művészet nem csak gyerekeknek (Csodás fotókkal!)

Homokszobrászat - kreatív művészet nem csak gyerekeknek (Csodás fotókkal!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A homokból készítette alkotások története a messzi ókorba - vagy talán még régebbre - nyúlik vissza. A világ számos országában rendeznek homokvár építő bajnokságokat, ahol felnőttek élik ki a bennük rejlő gyermeki és művészi hajlamokat. Nem utolsó sorban a versenyszellem és a jó buli vágya is hajtja a játékos homokozókat. 

Ókori kezdetek – modern versenyek
A homokszobrok építése már az ókori Egyiptomban is ismert volt – az őskorból nem maradtak fent emlékek, de biztos, hogy már akkor is csináltak homokvárakat az emberek – az építészek így készítették el a hatalmas piramisok, épületek makettjét, ezzel is segítve a monumentális alkotások létrehozását. Szobrok és síremlékek mellett egész épületegyüttesek látványtervét alkották meg előbb homokból, majd ha kész volt a végleges változat, kőből is. A modernkor első nagy homokszobor építő versenyit a ’60-as évek Amerikájában rendezték, és nagyon hamar népszerűek lettek Európában is, ahol neves szobrászművészek is beneveztek a játékos, ugyanakkor komoly kihívást jelentő megmérettetésbe.

Vajon mi tartja össze a szemeket?
Ha a kerti kis homokozónkban szeretnénk hatalmas várakat építeni, akkor bizonyára nem sok sikerrel járnánk. A játszótéri vagy kerti homokozók alapanyaga, vagy a tengerparti finom homok csak kisebb játék várak és egyszerűbb alakzatok elkészítésére alkalmas, művészi alkotások, hatalmas szobrok nem épülhetnek belőlük.


A versenyekre a művészek kiváló minőségű, bányászott homokot kapnak, megfelelően előkésztve, vizezve és tömörítve, hatalmas buckába rendezve, és ebből faragják ki a szobrokat. Ez a technika merőben más, mint a tengerparton csurgatott szobrocskák vagy a játszótéri kupacolás, ám az eredmény magáért beszél: a legnagyobb eddigi homokszobor 20 méter magas volt! A kész alkotásokat speciális lakkal locsolják le, hogy hónapokig láthatóak legyenek, ne essenek szét. Az eső és a szél előbb-utóbb így is tönkreteszi a homokszobrokat, de ebben az a szép – a homokművészet múlandó alkotásai évente megújulnak, hogy pár hónap elteltével ismét szétmálljanak.

Ha nyár, akkor homokozás!
A világ számos városában és tengerpartján rendeznek homokszobor versenyeket. A lényeg, hogy szép idő legyen, ne essen, ne fújjon, és elegendő mennyiségű előkészített homok álljon a versenyzők rendelkezésére. A leghíresebb európai homokszobor-fesztivál, a berlini Sandsation idén ünnepelte 6. születésnapját. A napokig épülő szobrokat 12 ország művészei készítették, első helyen az indiai csapat végzett a homokföldgömbjükön álló jegesmedvével és a felirattal: Mentsd meg a családomat! – felhívva a figyelmet a globális felmelegedés problémájára.


Hasonló nagyszabású versenyeket rendeznek Olaszországban, Norvégiában és Angliában is, utóbbi helyen idén 360 tonna homokból készültek el a remekművek. Az első helyezést az Európai vakáció című alkotás nyerte.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6040 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x