Még tart! - Óriás Mikulás, hóember és fenyőfa mézes sütemény...
Címlap / Őrület / Még tart! - Óriás Mikulás, hóember és fenyőfa mézes sütemény az Ország Karácsonyán

Még tart! - Óriás Mikulás, hóember és fenyőfa mézes sütemény az Ország Karácsonyán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

6 kiló lisztből, 3-3 kiló mézből és cukorból, 15 tojásból, és jócskán adagolt mézes fűszerkeverékből készült az a három, egyenként közel két méteres, óriás hóember, karácsonyfa és Mikulás alakú mézes sütemény, amelyet az Ország Karácsonyára kilátogató gyerekek díszítettek fel szombaton a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal rendezvényén a legfiatalabbak krampuszok segítségével díszítették cukormázzal a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által megalkotott mézeskalácsokat magvakkal, szárított gyümölccsel. 

Öt ember két napig készítette az Ország Karácsonyának hatalmas mézes sütemény figuráit, amiket szombaton Keleti Andrea leplezett le családjával, majd ezt követően velük közösen díszítették fel a Meseváros gyermek vendégei. A közel két méter magas süteményekhez összesen 6 kilogramm lisztet, 3 kg mézt, 3 kg cukrot, 15 db tojást és egy csipetnél jóval több mézes fűszerkeveréket használtak fel a cukrászok, akik több mint két napon át készítették a különleges édességeket. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének csapata valamennyi figurát három részletben sütötte ki, mivel egyben nem fértek el, még a legnagyobb sütőben sem.



Vasárnap 15:40 órától
ismét a gasztronómiáé lesz a főszerep az Ország Karácsonyán: ekkor a mangalica pörkölt és egyéb ünnepi finomságok elkészítésének módjairól tájékozódhatnak a látogatók a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség és a Jó Ízű Mangalica Szövetkezet szervezésében. 


Emellett a hétvégén a gyerekek találkozhatnak a magyar Mikulással a Mikulásházban, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, és ingyenesen ülhetnek fel a Mikulásvonatra. Hétköznapokon 18 órától a Mikulásház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégente napi három alkalommal – 11, 15, és 17 órakor – varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. December 13-án és 14-én a Gabalyda Bábegyüttes mutatta be Csodakút című előadását. A siket gyerekek számára a bábjátékok szövegét jeltolmács fordítja minden alkalommal, az előadást követően pedig valamennyi résztvevő „jelelő játékon” vehet részt, ahol megtanulhatja a jelnyelv alapvető karácsonyi kifejezéseit. A fogyatékossággal élők emellett soron kívül mehetnek be bármikor a Mikulásházba, december 18-án este 18:00 órától pedig a fogyatékossággal élő emberekből álló „Felhőjárók” drámacsoportja mutat be mozdulatszínházat a Kossuth téren. 


Az adventi időszakban felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, kürtős kalácsot kínálnak majd az árusok; valaint hagyományos magyar ízekkel (hurka és kolbász, halászlé, hekk, lacipecsenye) várjuk a látogatókat a reneszánsz konyhán. Hétvégente a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mesterszakácsai készítenek halászlét szabad tűzön a Parlament előtt. Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek – ékszerek, merített papíráruk, csokoládé-különlegességek, népi gyermekjátékok – közül is válogathat ki-ki a szeretteinek megfelelő ajándékot a fa alá. 


Mikulás napjától december 20-ig a Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, melyek mind a karácsonyhoz kapcsolódnak, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő meséket hallgathatnak. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A téren lehetőség nyílik az állatkerti állatok jelképes örökbefogadására is; az így összegyűlt adományokat az állatkerti állatok takarmányozására, gyógyítására és egészségmegőrzésére fordítják. December 20-án a Rákász Citera Zenekar kíséretével egy drámatagozatos iskolai csoport, a Komádi Színjátszó Kompánia betlehemes pásztorjátékát tekinthetik meg a látogatók.


Az Ország Karácsonya rendezvényről további részletek a www.karacsony.freeblog.hu oldalon olvashatók.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4170 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x