Krisna-völgyben minden óra "A Föld órája"! - Fenntartható...
Címlap / Őrület / Krisna-völgyben minden óra "A Föld órája"! - Fenntartható életet, nem csak egy órában!

Krisna-völgyben minden óra "A Föld órája"! - Fenntartható életet, nem csak egy órában!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

"Ha változik: változtass!" - hangzik a Krisna-hívők mottója. "A Föld órája" megmozdulás keretében világszerte embermilliók kapcsolták le a villanyt, hogy egy órai elsötétítéssel hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozás fenyegető veszélyére. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége üdvözli ezt a világméretű, látványos megmozdulást. A Krisna-hívők meggyőződése, hogy korunk egyik legfőbb társadalmi kihívása a globális környezeti és gazdasági krízis kezelése. Az éghajlatváltozás, a biodiverzitás drasztikus csökkenése, a fosszilis energiaforrások kimerülése ugyanis komoly veszélyt jelent az élővilág és az emberi társadalom stabilitásának fenntartására. A fő kérdés az, hogy az éghajlatváltozás mértékét és hatásait mennyire tudjuk majd mérsékelni, illetve miképpen tudunk alkalmazkodni az immár elkerülhetetlen változásokhoz. 

Ha változik: változtass!
A „Föld órája” elnevezésű megmozdulás újabb figyelmeztetés: tudományosan igazolt tény, hogy ökológiai lábnyomunk már messze meghaladja „cipőnk” méretét. Más szavakkal, az emberiség jelenleg is olyan mértékben éli fel a természeti erőforrásokat, hogy egyre inkább „kinőjük” a Földet. A XXI. század elején már nem csak az a kérdés, hogy unokáinknak milyen életlehetőségeik maradnak, hanem a ma élő generációk sem tarthatják fenn jelenlegi életszínvonalukat. Sőt, egyre több ember számára kérdőjeleződik meg az alapvető létminimum biztosítása is.

Végső soron tehát nincs más választásunk: mindenképpen csökkenteni kell a nyugat jelenlegi túlfogyasztásának, erőforrás felhasználásának és szennyezés kibocsátásának mértékét. A „Föld órája” súlyos figyelmeztetés: rövid időre „behunyja sok szemét a Föld”. Milliók fejezik ki aggodalmukat környezetünkért, és egyetértésüket, hogy sürgősen változtatni kell életformánkon. Ehhez pedig a mindennapokban kell elfogadni azt a fogyasztási szintet, és követni azt az életmódot, ami hosszútávon fenntartható.

Krisna-völgy: lokális válaszok a globális környezeti válságra
A somogyvámosi ökofalu, Krisna-völgy 150 lakója olyan életmód-alternatívát mutat be, ami a „Föld óráján” demonstrálók számára is mintául szolgálhat. A tizenhat éve működő farmközösség lakói számára az év minden napja a „Föld napja” és mind a 8760 órája a „Föld órája”, hiszen ők vezetékes áram helyett megelégszenek a napelemekkel és kisméretű szélkerekekkel termelhető elektromos árammal. Az egyszerű, mégis igényes, és magas szintű környezettudatos életet élő Krisna-völgyi lakók a mindennapok szintjén valósítják meg a környezeti-, társadalmi- és gazdasági fenntarthatóságot. Életmódjuk alapja például a biogazdálkodás, az ökologikus állattartás, a környezetbarát háztartásvezetés, egy nádgyökérzónás szennyvíztisztító és a vegetáriánus étkezés.

Öko-völgy Programjuk keretében évi 30.000 turistának, tanfolyamon résztvevőnek és önkéntesnek adják át tapasztalataikat a fenntartható élet módszereiről. Számos egyetemmel, kutatóintézettel működnek együtt a fenntarthatóságot kutató- és oktató programok kapcsán.

Hosszú Zoltán, Öko-völgy Alapítvány elnöke

További információk az Öko-völgyről >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3035 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x