A magyarok leginkább a tűzoltókban bíznak
Címlap / Őrület / A magyarok leginkább a tűzoltókban bíznak

A magyarok leginkább a tűzoltókban bíznak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

A magyarok leginkább a tűzoltókban, a postásokban és a pedagógusokban bíznak, legkevésbé pedig az újságírókban és a politikusokban. A tavalyi évhez képest a legnagyobb bizalomvesztést a bankárok szenvedték el - mutatta ki a GfK legújabb kutatása. 

A 2009 tavaszán végzett felmérés feltérképezte, mekkora bizalom övezi 20 szakma és szervezet képviselőit: az orvosokat, bankárokat, köztisztviselőket és önkormányzati képviselőket, politikusokat, rendőröket, postásokat, ügyvédeket, bírákat, tanárokat, tűzoltókat, vállalatvezetőket, a szakszervezetek, a sajtó, a papság, a marketingszakma, a piackutatók, a katonaság, a környezetvédő szervezetek, a reklámszakma és a jótékonysági szervezetek képviselőit. A felmérés 16 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 17.295 fő megkérdezésével zajlott.
 
A felmérés szerint Magyarországon a korábbi évhez hasonlóan a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom, a megkérdezettek 98 százaléka bízik a szakértelmükben. Őket a postások (95 százalék), a tanítók és a tanárok (92 százalék) követik. Az orvosok a negyedik helyre szorultak 86 százalékkal.      
 
A megkérdezettek háromnegyede bízik a katonaságban illetve a piackutatókban, a rendőrökben és a környezetvédő szervezetek képviselőiben a kétharmaduk. A piackutatási szakma képviselőinek hazai megítélése kedvezőbb, mint nemzetközi szinten. A marketing szakembereké szintén, minden második magyar megkérdezett bízik bennük. 
 
A középső harmadba kerültek a bírák, az ügyvédek és a papság, a köztisztviselők és az önkormányzati képviselők csoportja. Az ügyvédeknek a magyarok jóval nagyobb (57 százalék) bizalmat szavaztak, mint a régió más országaiban.
 
A papság a nemzetközi adatok szerint a lakosság kétharmadának bizalmát élvezi, Közép-Európában ennél is nagyobb bizalmat kap - hazánkban csak minden második válaszadó bizalmát élvezi. Nemzetközi és regionális viszonylatban a jótékonysági szervezetek képviselői is nagyobb bizalmat élveznek, mint hazánkban.
 
Az alsó harmadban szerepelnek a bankárok (38 százalék), az újságírók (29 százalék) és a politikusok (9 százalék). Az újságírókat hazánkban jóval kedvezőtlenebbül ítélik meg, mint nemzetközi vagy regionális szinten. A politikusok iránti bizalom eddig is kifejezetten alacsony volt, idén ez tovább romlott. 
 
A kutatással kapcsolatos további információk a www.gfk.com/gfkhungaria címen találhatók.

(MTI)

  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 851 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x