Ökobotanikus kertek Szingapúrban
Címlap / Őrület / Ökobotanikus kertek Szingapúrban

Ökobotanikus kertek Szingapúrban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

2012-ben nyílnak meg Szingapúrban a Gardens by the Bay nevű botanikus kertek, az építészeti, technológiai és botanikai fenntarthatóság egyik legnagyobb példái.  

A 101 hektáros terület nagy részét két hatalmas üvegház foglalja majd el. Ezek lesznek a világ legnagyobb olyan építményei, amelyeket megújuló energiaforrások látnak el. Ezek lesznek a világ legnagyobb C02-semleges üvegházai, amelyekben százhatvankétezer, 200 különböző fajtájú trópusi növényt nevelnek.

A pályázaton győztes csapat (Wilkinson Eyre, Grant Associates, Atelier 10) főcélul a fenntarthatóságot tűzte ki. Ennek érdekében a Nap maximális kihasználására törekedtek. Az üvegházak egy integrált acélvázra épült üvegfelületből állnak. A túlmelegedés ellen nagyhatékonyságú üvegeket terveztek, amelyek átengedik a napfény 65 %-át, de a melegükből csak 35 %-ot. A belső árnyékolást háromszögletű "vitorlákkal" biztosítják, amelyek a szükség szerint nyithatóak.


A belső hőmérséklet szabályozására egész évben elég nyitva tartani a legmagasabban lévő ablakokat, hogy a meleg levegő természetes úton távozzon és az egész építmény C02-mentessé váljon.

A legérdekesebb megoldást 18 hatalmas, 25-50 méter magas "fa" kínálja. Ezek kizárólag ökofenntartható anyagokból készülnek és megújuló energiát termelő modern rendszerrel vannak ellátva. A "fák" belül üres betonoszlopok a geotermikus berendezésből áradó levegő távozásának biztosítására, a külső rétegük acélból van. Ahol a valódi fáknak hagyományosan a koronájuk van, ott napkollektorok, ventilációs csövek találhatók, valamint egy tartály az esővíz felfogására. Ez a víz egy belső vájaton keresztül eljut egy földalatti medencéhez, amelyet a növények öntözésére használnak.

Az energiaellátás alapját a közeli National Parks Boardból származó fahulladékból gyártott biomassza adja. A parkban lévő kb. 3 millió fa havi 5 ezer tonna biomassza alapanyagot biztosít. A biomasszát egy különleges égetéses technikával használják fel. Az égetés során keletkezett füstöt egy áramtermelési rendszerbe irányítják és egy klímatizálóba.

A termelt meleg lehetővé teszi még a külső levegő preventív szárítását is, mielőtt lehűtené a légkondicionáló. Ez az eljárás csökkenti az áramfogyasztást, mert kevesebb energia kell a száraz, mint a nedves levegő hűtéséhez.

Semmi nem vész kárba, az égetéséből visszamaradt hamut a növények tápanyag utánpótlására használják fel.

Az ambíciózus program bizonyítja a természethez használt technológia erejét és tiszta, zöld, innovatív jövő képét vetíti előre – mondják a tervezők.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2142 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x