Kevesebben kevesebbért vásárolnak karácsonyra
Címlap / Őrület / Kevesebben kevesebbért vásárolnak karácsonyra

Kevesebben kevesebbért vásárolnak karácsonyra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az illatszerek, könyvek és ruhák mellett a kisebb elektronikai készülékek hódítanak majd, illetve a nagyobbak közül a tv lesz a favorit. 

Elkészült az LG Electronics idei karácsonyi vásárlásokra vonatkozó kutatása. A felmérés jelentős visszaesést mutat a szórakoztatóelektronikai és telekommunikációs termékek tervezett vásárlása terén — a tavalyi 43%-hoz képest ez a szám 35%-ra esett vissza — így a gazdasági válság hatását még idén karácsonykor is érezhetjük. Az elektronikai készülékekből a kisebbek a népszerűbbek, emellett tavalyhoz képest emelkedett azok aránya, akik az interneten szerzik majd be az ajándékot.  
 
A mintát 2054 fő tette ki, amelyet A, B, vagy C1 státuszú, 18-59 éves korcsoportot képviselő nők és férfiak alkottak vegyesen. Az internethasználókra reprezentatív bázist jelentő megkérdezettekből 45% volt férfi, 55% pedig nő. A minta csaknem felét — 45%-át — a Budapesten vagy megyei jogú városban élők teszik ki, a megkérdezettek 52%-ának családjában az egy főre jutó havi bevétel pedig 100 ezer forint felett van.* 
 
 
Mikor kezdjük el a készülődést?
A karácsonyra készülődés a megkérdezettek harmadánál (32%) már 6 héttel az ünnepek előtt elkezdődött. 28% és 27% azok aránya, akik 4-5 vagy 2-3 héttel előbb indulnak a beszerzőkörútra, az utolsó egy hétre pedig csupán 4% hagyja a vásárlást. Jellemzően a fiatal férfiak erősítik azok táborát, akik az ünnepeket megelőző hétre vagy napokra halasztják a vásárlást, vagy egyáltalán nem ajándékoznak. 
 
Hány főnek ajándékozunk?
A felmérésben résztvevők idén is legkevesebb 4-6 főnek, de inkább több személynek vásárolnak ajándékot. Ha részletesebbem megnézzük az eredményeket, kiderül, hogy a válaszadók 32%-a 7-10, 26%-a pedig 4-6 családtagnak-ismerősnek ajándékoz karácsonyra. A kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére ezek a számok megegyeznek a tavalyiakkal. A férfiak kevesebb ajándékozottal számolnak, mint a szebbik nem képviselői: a férfiak 27%-a 3-4 főnek, szintén 27%-uk 4-6 főnek, 28%-uk pedig 7-10 főnek tervez ajándékot venni, ugyanez a nők esetében 16%, 26% és 34%. Ennél is jelentősebb eltérés figyelhető meg a 10 főnél több megajándékozottal számolók esetében. A férfiaknál ez csak 7%-ot, a nőknél viszont 21%-ot tesz ki, ami azzal a bevett szokással magyarázható, hogy a közös ismerősöknek, családtagoknak rendszerint a nők intézik az ajándékvásárlást. Korosztály szempontjából a fiatalabbak — 16-29 évesek — ajándékoznak a legnagyobb arányban 10 vagy annál több személynek.
 
Mit vásárolunk?
A karácsony slágertermékei között szerepelnek évről évre az illatszerek, könyvek, játékok, ruhák, és csak ezek után következnek a különböző elektronikai cikkek. Nincs ez másképp idén sem: a könyveket leszámítva minden slágerkategóriában csökkenés várható. Elektronikai termékeket 5 százalékponttal kevesebb válaszadó tervez ajándékozni a tavalyi 43%-hoz képest. A felmérésben 15% jelölte meg a háztartási-, 14% a szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai termékeket, és csak 9% tervez telekommunikációs készüléket venni — ez utóbbi természetesen erős férfi dominancia mellett. 
 
Részleteiben nézve a háztartási elektronikai készülékeket várhatóan a legfiatalabb korosztály — 16-29 évesek — képviselői választják majd a legnagyobb százalékban (22%), a nemek arányát tekintve pedig több férfi tervezi ezek vásárlását, feltehetően házastársuk számára. 
Szórakoztatóelektronikai termékeket is sokkal több férfi (23%) szán karácsonyra, mint nő (9%), ami nem meglepő. Továbbá főként a 30 és 50 év közötti korosztály, és a megyeszékhelyen élők tervezik ilyen ajándékkal meglepni szeretteiket. 
 
A számítástechnikai és telekommunikációs cikkek beszerzése a válaszok alapján szintén a férfiakra, valamint a 40 és 50 év közötti korosztályra lesz jellemző. 
 
Közelebbről megvizsgálva az egyes kategóriákat a háztartási elektronikai termékek vásárlásánál minden családtagot számba veszünk, míg a szórakoztatóelektronikai cikkek vásárlásánál elsősorban a gyerekekre, házastársakra gondolunk és csak ezután a szülőkre. Utóbbi kategóriában a gyereket 94%-ban, a házastársat 84%-ban, a szülőt pedig 56%-ban mondták a válaszadók. Ugyanez az arány figyelhető meg a számítástechnikai és telekommunikációs eszközöknél is. 
 
2011-hez képest nem változott a legkedveltebb háztartási elektronikai cikkek toplistája: a robotgép/botmixer, a kávéfőző és az elektromos fogkefe vezeti a rangsort. Ezekkel szemben a drágább, nagyobb háztartási gépeket csak kevesen választják karácsonyra. Mikrohullámú sütőt például 7%, mosógépet és légkondicionálót mindössze 2-2%. A legtöbbször ajándéknak választott termékek korcsoportok szerint változnak, míg a 16-29 és a 30-39 évesek kedvence az elektromos fogkefe, addig a 40-49 korosztály robotgépet/botmixert vásárol majd szeretteinek. 

A szórakoztatóelektronikai termékeknél nem ilyen egyszerű a képlet. Itt is teret nyernek a kisebb értékű termékek és kiegészítők, mint fülhallgató, memóriakártya, mp3 lejátszó. Tavaly a megkérdezettek 36%-a tervezett ilyen készülékeket ajándékozni, idén viszont már 45%-uk. A nagyobb értékű termékeknél nagyobb csökkenést prognosztizálnak a válaszok, a tavalyi 25%-ról 18%-ra esett vissza azok aránya, akik karácsonyra időzítik ajándékként a tévévásárlást. A DVD lejátszó, a microhifi és a házimozi-rendszer a tavalyihoz hasonló mértékben szerepel a tervezett ajándékok között. A televíziókat, legyen az plazma, LCD, vagy LED-es, leginkább 50 évnél idősebb korosztály szerzi majd be (22%), akárcsak tavaly. Érdekesség, hogy ebben a tekintetben a különböző korosztályok egyre közelítenek egymáshoz. A 40-49-es korcsoport 18%-ban adta meg a tévét, mint beszerzésre váró ajándéktárgyat, a 30 és 39 év közöttiek pedig 16%-ban számolnak ezzel a termékkel, mint lehetséges alternatívával. A kisebb elektronikai készülékek tervezett vásárlása minden korosztályra jellemző, de szembetűnő, hogy a 40-49 korcsoport 64%-a ezt jelölte meg.
 
Tervezett költések
Akárcsak az elmúlt évben, a kérdőív kitöltésekor a válaszadók jelentős része, közel fele idén sem tudta még megmondani, hogy milyen összeget fog elektronikai termékekre költeni. Azok között, akik viszont már tudták, szinte azonos arányban vannak (13, 14 és 14%), akik 10 és 25 között, 25 és 50 között, vagy 50 ezer forintnál többet terveznek költeni. A fentieknél valamivel kevesebben terveznek 10 ezer forintnál kevesebbet fordítani a karácsonyi ajándékozásra (11%). Átlagosan 53 ezer forint az elektronikai ajándékokra szánt összeg, ami 3 ezer forinttal elmarad a tavalyitól. Ez az adat összhangban van azzal, hogy az elmúlt évhez képest kevesebben (40%) terveznek nagyobb értékű vásárlást. 
 
A korosztály tekintetében idén a 40-49 évesek a legbizonytalanabbak az elkölteni szándékozott összeget illetően, ami tavaly leginkább az 50-59 évesekre volt jellemző. Legtöbbet a fiatal, 16-29 éves korosztály tervez költeni az idén, 24%-uk 50 ezer forintnál többet. Ez összhangban van azzal, hogy 48%-uk azt nyilatkozta, sokkal többet tervez idén költeni, mint tavaly. Kevesebbet a férfiak fognak kiadni elektronikai termékekre idén (csupán 6%-uk 50 ezer forintnál többet), annak ellenére is, hogy legnagyobb részük (26%) szerint sokkal többet fog költeni, mint tavaly. Az elmúlt évben a férfiak a 40-49 évesekkel holtversenyben még a legtöbbet költő csoport volt. 
 
„A karácsonyi kutatás eredményeit nézve várakozásokkal tekintünk a karácsony elé. Az idei évben a foci EB és az olimpia időszaka kiemelten eredményes volt számunkra televízió eladások szempontjából, bízom benne, hogy a készülékeink iránti érdeklődés a karácsonyi időszakban is töretlen marad.” — nyilatkozta Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. regionális szórakoztatóelektronikai marketingmenedzsere. 
 
Hol tájékozódunk, és hol vásárolunk?
Abban a tekintetben, hogy hol gyűjtjük be a vásárláshoz szükséges információkat az adott elektronikai készülékről, egyértelműen az internet a meghatározó. A listát az internetes szakoldalak vezetik (66%), majd a különböző fórumok, blogok (46%) és gyártói oldalak (40%) még mind megelőzik a boltban való tájékozódást (39%). A válaszadók fele ugyan még mindig hazai nagyobb elektronikai szaküzletben vásárol, de az előbbiekkel összhangban idén megnőtt az interneten ajándékot vásárlók száma, a tavalyi 28%-ról 39%-ra. Az interneten történő vásárlás egyre elterjedtebb. A megkérdezettek közel 70%-a mondta, hogy szokott elektronikai cikket az interneten vásárolni, ez a szám viszont karácsony idején 55%-ra mérséklődik. 
 
Készpénz vagy bankkártya
A 18-tól a 49-ig húzódó három korosztály csaknem ugyanolyan arányban (43%) választja a készpénzes fizetést. A 30-39 és a 40-49 évesek hasonló mértékben fizetnek majd bankkártyával (55%) és átutalással (1-3%), szemben a fiatalabb 18-29 évesekkel, akiknél ez az arány eltolódik az átutalásos fizetés javára (13%). Ez feltehetően azzal magyarázható, hogy a többi korosztálytól eltérően szívesebben vásárolnak az interneten. 
 
A megkérdezettek fele még nem tudta pontosan, hogy miből fogja finanszírozni a karácsonyi ajándékokat. Azok közül viszont, akik már tudták, legtöbben saját forrásból gazdálkodnak (17%), vagy többen összeadják a vételárat (24%), és csak 10% alatti réteg szándékozik hitelt felvenni erre a célra. Ebben a tekintetben nem történt sok változás tavalyhoz képest.
 
 
*A 2011-es felméréshez képest az idei kutatás 3-4 héttel korábban készült, ami hatással lehet a válaszokra.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1779 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x