Kedvenc, karát nélkül: az aranyhörcsög
Címlap / Otthon / Kedvenc, karát nélkül: az aranyhörcsög

Kedvenc, karát nélkül: az aranyhörcsög

Forrás: Netkapu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Az otthonokban tartott aranyhörcsögök ősei néhány évtized alatt hódították meg a világot. Alig hetven éve, hogy az első példányokat befogták Szíriában, s az Aleppó környékéről kiásott rágcsálók elkezdhették benépesíteni a kontinenseket. Azóta minden házi hörcsög ebből az alomból származik... 

Az otthonokban tartott aranyhörcsögök ősei néhány évtized alatt hódították meg a világot. Alig hetven éve, hogy az első példányokat befogták Szíriában, s az Aleppó környékéről kiásott rágcsálók elkezdhették benépesíteni a kontinenseket. Azóta minden házi hörcsög ebből az alomból származik.Az aranyhörcsögök tenyésztése ugyan hét évtizedes, de tudományos felfedezése több mint száz esztendővel ezelőtt történt. 1893-ban a Londoni Zoológiai Társaság ülésén Watarhouse bemutatott egy kedves kis sárgásbarna bundájú, addig ismeretlen rágcsálófajtát, amelyet Aleppó környékén talált. A kisállatot színe, és származási helye után Szíriai Aranyhörcsögnek nevezte el. Az angol tudósokat csak a felfedezés érdekelte, így hamarosan feledésbe merült a rágcsáló. Mígnem 1930. áprilisában Iszrael Aharoni, jeruzsálemi zoológus két és fél méter mélyről kiásott egy nőstényt és kölykeit. A jelenleg világszerte tartott több millió aranyhörcsögnek ezek az állatok az ősei, ugyanis a világ fogságban tartott populációjának egyedeit szinte mind ebből a fészekaljból tenyésztették ki. A hatalmas beltenyészet ellenére azonban a fogságban tartott egyedek nem degenerálódtak. A folyamatos egymás közötti szaporodásuk miatt sem térnek el sokban egymástól az otthoni kedvencek és a vadon élő rokonaik.

Az aranyhörcsög beszerzésénél jól meg kell gondolnunk, hogy egy, vagy több példányt akarunk tartani. A több állat tartása akkor ajánlott, ha kisebb gyermeknek vesszük a rágcsálókat. Ugyanis apró termetükhöz - 18-20 cm-s hosszúság és 80 grammos testsúly - rövid várható életkor társul. 2-3 évnél nem élnek tovább, és mivel a gyermekek nagyon hamar megszeretik a hörcsögöket, az elvesztésük komoly traumát jelent számukra. Ezért jobb, ha csemetéinknek inkább két példánnyal kedveskedünk, mert a szaporulat és a megmaradt másik állat feledtetni tudja velük a gyászt.
Két példány esetében számításba kell venni azt is, hogy ha szaporulatot is akarunk, lehetőleg külön állatkereskedésből szerezzük be őket. Ugyanis az állatkereskedés hörcsögei többnyire egy alomból valók, így az amúgy is belterjes állatok vérvonalát legalább egy másik fészekből próbáljuk meg frissíteni. Azonban nem árt gondolni arra is, hogy az aranyhörcsög még a rágcsálókhoz képest is igen szapora. Évente ötször, alkalmanként 6-12 kölyöknek ad életet az anya, így a gyermekáldás elajándékozásáról is időben kell gondolkozni. Napjainkban már nem járható út, hogy a "menhelynek" számító állatkereskedéseket keressük fel a szakajtó hörcsöggyerekkel, mert még ingyen sem tudják átvenni őket.

kép: flickr
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4535 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x