Speciális irodai stílusok - Tervezd meg a munkahelyed!
Címlap / Otthon / Speciális irodai stílusok - Tervezd meg a munkahelyed!

Speciális irodai stílusok - Tervezd meg a munkahelyed!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-08

Te hol dolgoznál szívesen? Skandináv, német, vagy valamilyen olaszos, esetleg ZEN ihlette minimális stílusú helyen? Mi áll hozzád közelebb? Esetleg valami csini kis retró bútor? Ma már nagyon tág a választék. Kukkantsunk egy kicsit a múltba és aztán a jelenbe!  

A lakberendezésnek régi hagyományai vannak, de az irodák berendezésének tudománya egészen új keletű mesterség. Magyarországon lényegében a rendszerváltozás idején váltak jelentőssé az irodabútorok, amióta a cégek iroda-berendezéseit tudatosan tervezik.

Bár a második évezred embere arra törekszik, hogy minél több szabadideje legyen, élete jelentős részét mégis a munkahelyén kénytelen tölteni: és nem mindegy, milyen körülmények között. A kényelem megtérülő befektetés. Vannak óriáscégek, ahol saját szauna, pezsgőfürdő áll a dolgozók rendelkezésére. Az ilyen környezetben dolgozó emberek munkája bizonyítottan pontosabb, precízebb, és a céget jobban magukénak érzik. Az iroda a cég szellemi központja: itt születnek a fontos döntések, itt tartanak megbeszéléseket. A munkahely bútorozása ezért rendkívül sokat elárul: tükrözi a cég nívóját, helyét a piacon, hozzátartozik ahhoz a "fegyverzethez", amivel a gazdaság csatáiba indul.


Az irodabútorok feladata, hogy az irodában dolgozó személyek közérzetét pozitív irányban befolyásolják, a munka hatékonyságát növeljék, és a cég arculatát megmutassák.

Más és más stílust kell képviselni egy ügyvédi irodában, utazási irodában, könyvelésen, stb. A klasszikus szocialista vállalati struktúrában az iroda kimondottan adminisztrációs tevékenységet foglalt magába: írógéppel, faxszal, telefonnal. A hazai kínálatban volt két-három meghatározó gyár, azok "egyentermékeit" lehetett kapni, egyrészt amelyik kiszolgálta az adminisztrációs személyzetet, másrészt a "főnöki berendezés", ami a lehető legnagyobb íróasztalból és a legrobusztusabb fotelból állt. Ma azonban a legnagyobb vállalat vezetőjének íróasztalán is ott a telefon, a számítógép vagy a laptop, a faxkészülék. A mai iroda elsősorban kommunikációs, innovációs tevékenységek központja, és ezeket megfelelő bútorokkal kell kiszolgálni. Egyre inkább az úgynevezett komplett irodák kerülnek előtérbe, és a vezetői iroda is teljesen átalakul.

Ma már a vállalatvezetés demokratizálódott, az egyszerű dolgozó szerepe felértékelődött, a munkák pedig projektorientált teammunkák.
Már nálunk is eléggé elterjedt az a - Nyugatról indult ... de keletre tart, mint a zene... - divat, hogy egy térben helyezkedik el a vezetői iroda a dolgozókéval. Ugyanaz a bútorcsalád, ugyanaz a design, csak az anyagok minőségében különbözik. Ma már minden részleg berendezésének legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a hosszú távú munkához a megfelelő körülményeket.

A tervezés szempontjai
Az iroda berendezésénél figyelembe kell venni a beépítendő terület nagyságát, alapterületét, magasságát. Ugyanígy az épület jellege (modern, régi, klasszikus) és elhelyezkedése, valamint a modern számítástechnikai eszközök helyigénye is befolyásolhatja a tervezést. Ez után jöhet az úgynevezett egyéni munkahelyek kialakítása. Ezek általában sarokmunkahelyek, amelyek egy olyan asztalfelületet biztosítanak (általában L alakban, ívtoldalékkal), amelyen minden eszköz elhelyezhető, amire ma egy jól felszerelt irodában szükség van.


Az is szükséges, hogy az ott dolgozó munkatárs lábának, kezének és eszközeinek elég helye legyen, továbbá az egyéni munkahelyeket egyéb olyan mobil bútorokkal is kell kiegészíteni
, amelyeket közösen használhatnak. Ezek kis tárolószekrények lehetnek, ahol az éppen fontos iratokat, anyagokat tárolják. Mivel mobil munkahelyekről van szó, ezekből - a bútorok összefordításával - bármikor közös tárgyalót lehet kialakítani, ha vendégek jönnek, vagy megbeszélést tartanak.

Az irodák nagyon fontos tartozékai a megfelelő ülőalkalmatosságok, az úgynevezett operatív székek. Kialakításukban messzemenően figyelembe veszik az ergonómiát a formatervezésen túl. Alapvető funkcióik az ülésmagasság-, a háttámla-állítás, a karfázhatóság, a görgők és a forgathatóság. Elsősorban keményre párnázott székeket érdemes választani, ugyanúgy, mint az autóknál. A nagyon puha székek hosszú távú munkánál fárasztóak lehetnek.

Egy időben nagyon divatos volt a térdelőszék. Előnye, hogy a gerincoszlopot mentesíti a terhelés alól, de inkább az otthoni munkánál alkalmazzák, fiatalok, diákok körében népszerű. Az Európai Unióban már most létezik olyan szabályozás, amely közvetetten az irodabútorokra, közvetlenül pedig a dolgozók egészségvédelmére vonatkozik. A hazai gyártók elvileg már most is figyelembe veszik ezeket a szempontokat, és igyekeznek ezeknek az előírásoknak megfelelni. Köszönhető mindez annak, hogy a magyar piacon a kilencvenes évek elejétől minden nagy nyugati cég megtalálható, és néhány hagyományosan jó magyar cég is túlélte a rendszerváltás szülte gazdasági válságot.

Magyarországon egyébként az olasz, a német, és kisebb mértékben a francia és a skandináv hatás érvényesül az irodabútorok terén - egyre inkább divatba jön azonban a keleties, indiai, kínai, japán, zen stílus is, a mediterrán fonott bútorok mellett. A magyar ízléshez legközelebb az olasz design áll. A skandináv stílusban az árkategória és a fiatalosság vonzó. Az irodabútort forgalmazók szolgáltatási tevékenysége ma már nagyon széles körű. Ha van rá igény, a helyszínen felmérik a terepet, elkészítik a látványtervet és az árajánlatot, bemutatják a felhasználható anyagok választékát, szövetet, furnért, kiegészítőket. Megrendelés esetén kiszállítással, helyszíni szereléssel ér véget a folyamat. A termékek általában jók, a különbség elsősorban a szolgáltatások színvonalában jelenik meg. Ma már minden bútor lapra szerelt állapotban kapható, amelyeket a megrendelő akár maga is összeszerelhet.

(Képek: piqs.de)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4457 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x