Csecsemők lótuszülésben?
Címlap / Otthon / Csecsemők lótuszülésben?

Csecsemők lótuszülésben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Jaj ne! Hoppá, valami nem stimmel, hiszen a csecsemők nem is tudnak ülni, vagy lehet lótuszban feküdni? Szóval, akkor hogy is van ez a csecsemőjóga? Tényleg van ilyen? Vagy ez csak elrugaszkodott agyam szüleménye? 

És nem, ugyan Magyarországra még nem tört be ez a legújabb trend, a csecsemőjóga egy létező fogalom. Természetesen nem feltétlenül a klasszikus aszánálokra kell gondolnunk. Sokkal inkább baba-mama lazító gyakorlatokra.

Jóga a mamának
Az első gyermek születése sok újdonsül anyukában feszültséget okozhat. Mind fizikailag, mind lelkileg. A jógának az az ágazata, amely a mamáknak szól, az izmok ellazítására, a feszültség elengedésére koncentrál, valamint segít erősíteni a kapcsolatot baba és mama között. Légző gyakorlatokat és meditációs technikákat ajánl a mindennapokra, hogy azt a bizonyos első évet minél pozitívabban használhassuk ki. A jóga óra azonban nem csak az édesanyákra koncentrál, sőt.

Babajóga Amerikából
Az elkötelezett jógahívek azt mondják: egészséges babából egészséges felnőtt lesz. Ebben azért van valami. És miért csak magunkat lazítsuk, kényeztessük, ha netán kisbabánk is elgémberedett a sok alvástól. Na, de legyünk komolyak. Az Egyesült Államokban már évek óta dívik a babajóga.

A csoportokban minden bizonnyal inkább kacarászó, mint elmélyült bébikét találnánk. Hiszen ki ne szeretné, amikor a mami dögönyöz, simogat, cirógat, tornáztat minket. Bocsánat, úgy értem a kisembereket. Állítólag már két-háromhetes kortól vihetjük gyermekeinket.

Nem-fáj-a-poci-póz
A csecsemőjógán ahelyett hogy kobra-, kutya- vagy kitudja milyen pózokról beszélnénk, olyanok vannak, mint: alvást segítő-póz, emésztést-és-nagyranővést-segítő póz, nem-fáj-a-poci-póz és hasonlók. Tehát ez a jóga a csöppségre koncentrál, a mama-lazító jogával ellentétben.

Azonkívül, hogy kinyújtóztatjuk kedvencünket, ezek a gyakorlatok kiválóan fejlesztik a kommunikációt baba és mama között. Hiszen a csecsemők nem tudják elmondani, ha valami nem esik jól nekik, netán ha túlfeszítjük az izmokat. Elmondani nem tudják, de jelezni igen. Nevetnek, fintorognak, elfordítják a fejüket, esetleg sírnak. Sok-sok különböző módon tudják tetszésüket vagy nem tetszésüket kifejezni. Ráadásul állítólag vannak olyan bébik, akik ösztönösen, maguktól csinálják a pózokat.

Akármit is gondolunk a csecsemőjógáról, egy dolog biztos: minél több időt töltünk kisfiunkkal vagy kislányunkkal, az már megéri. Mindenesetre szakember véleményét sosem árt az ügyben kikérni.

Kapcsolódó cikk a HarmoNeten: Kismama hastánc >>

Körmöczy Márta

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1663 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x