Zsebpénzügyek
Címlap / Otthon / Zsebpénzügyek

Zsebpénzügyek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-02

Sok szülőnek van gondja a pénzzel. No nem csak a kevés fizetésre és az emelkedő inflációra gondolunk, ellenkezőleg. Azzal a pénzzel, amit a szülő, nagyszülő ad a gyermeknek, magyarul a zsebpénzzel. Arról többé-kevésbé megegyeznek a vélemények, hogy zsebpénzre szükség van. De azt, hogy tehetségéhez képest, vagy a gyerek korához képest mire és hogyan, nagyon megoszlanak a vélemények. 

Sok szülőnek van gondja a pénzzel. No nem csak a kevés fizetésre és az emelkedő inflációra gondolunk, ellenkezőleg. Azzal a pénzzel, amit a szülő, nagyszülő ad a gyermeknek, magyarul a zsebpénzzel. Arról többé-kevésbé megegyeznek a vélemények, hogy zsebpénzre szükség van. De azt, hogy tehetségéhez képest, vagy a gyerek korához képest mire és hogyan, nagyon megoszlanak a vélemények.

Adjunk?
Jenő ezt a kérdést tette fel nekem levelében. Megkérdőjelezte, hogy Orsi lányának szüksége van -e pénzre, ha a szülei mindent megvásárolnak neki, amiről úgy gondolják, hogy kell neki. Úgy gondolta, hogy a gyerek bármikor kérhet a szüleitől, így nincs szüksége rá, hogy saját pénz felett rendelkezzen. Arra gondolt, hogy a gyereket a pénz túlzott szeretetére, hangsúlyozására neveli. Elmondta, hogy el szokta vinni a gyereket bankba, hogy lássa, a szülei takarékoskodnak, és rendszeresen mesél a gyereknek a pénz értékéről.

Ne adjunk?
Úgy fest, a pénz kérdése az apukákat foglalkoztatja jobban, mivel Tamás írja, hogy anyósa nem helyesli, hogy "pénzzel tömi" Mónikát. Anyósa szerint helytelen, ha a kislány saját kasszával rendelkezik. Kizárólag a malacperselyt tartja helyesnek, ahová a gyerekkel közösen kell pénzt dobni, vagyis a gyerek ne rendelkezhessen a pénzzel, kizárólag takarékoskodhasson vele. Úgy gondolja, hogy a gyereket megrontja a pénz.

Megrontja a gyereket a pénz?
Charles Gordon - a híre "Gordon" pedagógiai módszer atyja - szerint helyes, ha a gyermeknek pénzt adunk, ő úgy gondolja, hogy a saját zsebpénz megtanítja a kicsiket a pénz értékére, a vásárlás örömére, a takarékosságra. Természetesen életkortól és nemtől, egyéni habitustól is függ, hogy melyik gyerek mennyire lesz takarékos, mennyire lesz költekező, vagy éppen üzleties.

Mekkora gyerek kapjon zsebpénzt?
A hét-nyolc éves csemeték már örömmel vásárolnak ezt-azt zsebpénzükből, ők azonban még nem nagyon szoktak spórolni. Időérzékük még nem elég fejlett hozzá, hogy megértsék, ha várnak, gyűjtenek, akkor egyszer majd, a jövőben megvehetnek valamit. A tizenévesek már tudják, ha gyűjtenek, akkor megvásárolhatják azokat a holmikat is, amikre esetleg a szülei nem szánnának pénzt, vagy ajándékot vehessenek belőle barátjuknak, szüleiknek, testvérüknek, vagy éppen moziba, színházba vihessék a számukra kedves kislányt, vagy kisfiút. A nagyobbak főleg erre, a hétvégi szórakozásra tartalékolnak, vagy éppen az Internet számlát vállalják magukra. Az óvodások még nem értik, mi is az a pénz, ezért az egész kicsiknek nem szerencsés pénzt adni.

Mennyit adjunk?
A szülők vagyoni helyzetüktől függően más és más összegeket adnak a gyereknek. A kiskamaszoknak elegendő néhányszáz, vagy egy ezer forint. Nekik inkább hetente érdemes zsebpénzt adni, mivel gyakran inkább pillanatnyi igényeiknek engedve "eltapsolják" az összeget, matricát, kulcstartót, csokit vesznek belőle. A nagyokat már rászoríthatjuk, hogy havi "apanázst" kapjanak, amit be kell osztaniuk, takarékoskodhassanak, vagy tetszés szerint cselekedjenek vele.

Jutalmazzunk-e munkát pénzzel?
Erről eltérnek a vélemények. Én személy szerint úgy gondolom, hogy igen. Nem megfizetni, hanem jutalmazni érdemes. Mi a különbség a kettő között? Rengeteg! Ha azt mondjuk, minden szemét lehordásért 50 Ft jár, az fizetés. Ha azonban tudom, hogy a gyerek gyűjt valamire, vagy menne valahová a hét végén, és magától extra munkát végez, például segít a testvérének, vagy az anyukájának, akkor lehet neki pénzt ajándékozni. Ez nem megfizetés, hanem valódi jutalom. Eszköz, hogy céljait megvalósíthassa. Vannak anyukák, akik az ilyen ajándék pénz helyét is meghatározzák, például: "mozira" adják a pénzt. Sok családban bevált, hogy az üres üvegeket vissza szabad vinni és a gyerekek abból kapják a zsebpénzüket. A gyereket azonban soha ne számoltassuk el a pénzzel. A zsebpénze az övé. Azt tesz vele, amit akar. Persze megkérdezhetjük tőle, hogy mit vett mostanában, de ne mondjunk ítéletet arról, hogy hová "szórja" a pénzét.

Takarékosságra nevelni
A malac persely helyett sokan már a modern banki formákat választják. Viktória, kislányának 14. születésnapjára OTP Junior bankkártyát ajándékozott, és a saját bankszámlájáról ide utaltatta át a gyerek zsebpénzét minden hónapban. A kislány egyedül intézte a banki ügyeit és nagyon korán megtanult bánni a kártyával és a pénzzel. Megismerte a kamat, a lekötés fogalmát, és élt is ezekkel. Talán ez is ösztönözte pályaválasztásban, amikor a közgazdasági szakközépiskolát jelölte meg.

Máténál azonban ez a módszer nem vált be. Ő jobban szerette, ha meg tudta emelni a pénzgyűjtő perselyét és megsaccolhatta, elegendő pénz gyűlt-e össze benne. Máté a bankkártyát azonnal elveszítette (de előtte gondosan ráírta alkoholos filccel a pin kódot!) és visszatért a régi módszerhez. Érdemes tehát a gyerek igényeit is figyelembe venni, mikor a takarékossággal kapcsolatban beszélgetünk vele.

A szülői példa is sokat számít. Dani mamája mániás vásárló, mégis megszidja kisfiát, amikor az "minden vacakot megvásárol, ahelyett, hogy spórolna". A gyerek pedig nem tesz mást, mint amit a mamától lát. Ilyenkor nem hátrány némi önkritika. Ditke Tímea lánya, mikor megkérdezték az óvodában: - Mivel foglalkozik a mamád? Ezt felelte: - Pénzt vesz ki a bankból! A gyerekszáj nagyon pontosan megmondja, hogy gazdálkodik a szülő.

Üzleti szellem a gyerekeknél
Sok gyerek már egészen kicsi korában meglepő üzleti érzékről tesz tanúbizonyságot, míg mások a "szívüket is odaadnák", csak úgy. Az előbb említett Viktória kislánya jó üzleti érzékér nyolcévesen bizonyította. Az üres szomszéd telken vadon burjánzó virágokat leszedte, csokorba kötötte, a közért előtt eladta, majd a közértben megvett néhány akciós konzerveket, amit a szomszéd néninek eladott a rendes árán. A szomszéd néni visszaküldte őt bevásárolni, amivel még keresett egy kis pénzt. Az egészből pedig meghívta a barátnőjét a cukrászdába. Dani, akinek a mamája folyton valakinek valamit vesz, valóban jó szívű gyermek. Minden pénzét odaadja, ha kérik. A szülői példa itt is fontos. Viktória sikeres üzletasszony, Dani mamája viszont kórházi anyagbeszerző.

A másik gyerek többet kap - vagyonkülönbségek
Dani mamája panaszkodott arról is, hogy az ő gyerekének iskolájába sok gazdag gyerek jár, aki nagyon sok zsebpénzt kap. Neki viszont nem telik erre. A gazdag gyerekek felvágnak a pénzükre, míg Dani szégyenkezik, hogy nem márkás az edzőcipője és nem tudja magát halálra nassolni a büfében. A gazdagság relatív fogalom. Fontos, hogy a gyermek értékrendjében a pénz hol szerepel. A gazdagok világában valószínűleg előbbre való, mint a tízgyermekes református lelkész családjában. Úgy gondolom, a legjobb, ha a csemeténk mindkét példát látja, és saját maga dönti el, melyik értékrend a kedvesebb a számára.

A zsebpénzzel, neveléssel kapcsolatos kérdéseket szeretettel várom!

Tóth Zsuzsa
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2910 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x