A lakberendezés csúcsa: Nyugtatószoba - Stresszteszttel!
Címlap / Otthon / A lakberendezés csúcsa: Nyugtatószoba - Stresszteszttel!

A lakberendezés csúcsa: Nyugtatószoba - Stresszteszttel!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

Richard Wiseman pszichológus professzor megtervezett és kialakított egy olyan nagyméretű multimédiás teret, melynek célja, hogy még a leggyötrőbb stresszt is kiűzze a gondolatainkból. A Hertfordshire Egyetem Egészségügyi és Humántudományi Intézetének bemutatójára Wiseman áttekintette a relaxáció témakörében végzett tudományos kutatásokat, és megalkotta a "világ legpihentetőbb szobáját." 

Az egyetem de Havilland részlegében október 21-24 között megrendezésre kerülő bemutatón egyszerre legfeljebb tíz látogatót engednek be ebbe a nagy és szokatlan térbe. Puha matracra feküdhetnek, fejük alá levendula illatú párna kerül. Minden egyes 15 perces foglalkozás során nyugtató zöld fény árad a résztvevőkre, különlegesen komponált zenét hallgatnak, teljesen tiszta, kék eget vetítenek a fejük fölé.

“A modern idők élettempója és a gazdasági válság sokakat stresszben tart. Azért hoztuk létre ezt a helyet, hogy segítsünk nekik kikapcsolódni.” – jegyezte meg Wiseman professzor. „A kutatások szerint a visszafogott zöld fény serkenti az agy dopamintermelését, mely a nyugalom érzését kelti. A mesterséges kék ég pedig egy enyhe mértékben visszaszorítja az érzékelést, így befelé figyelhetnek, nem pedig a mindennapi gondokra.” A zenét külön erre a célra komponálta a Hertfordshire Egyetem zeneprofesszora, Tim Blinko.

“Richard arra kért, hogy írjak egy lassú, határozott ritmusú, alacsony frekvenciájú hangokból álló zeneszámot, melyben nincsenek hirtelen tempóváltások. Egy darabomat teljesen átírtam külön erre a projektre. Egy szoprán szóló énekel benne, de megszólal egy tibeti hangtál is, melyet meditációhoz és húros hangszerek együtteseiben használnak.”

HarmoNet tipp: Pánik, stressz, depresszió - legyőzhető fenevadak! Van kiút! >>

Néhány évvel ezelőtt Wiseman egy nemzetközi tanulmányt vezetett. A sétálási sebességet mérték fel a világ minden táján. Felfedezték, hogy az emberek még soha nem éltek ennyire rohanó és stresszes életet. Remélik, hogy a szoba motiválja majd a különböző embercsoportokat, hogy felvegyék a küzdelmet a stressz ellen, pl. a vizsga előtt álló diákok vagy azok a munkáltatók, akik szeretnék elérni, hogy dolgozóik minél kevesebbet legyenek betegek a stressz miatt. Wiseman professzor megjegyezte: „A korábbi munkáink szerint ezek a színek, hangok és illatok segítik az ellazulást, de ez az első alkalom, hogy ilyen módon kombináltuk őket, és izgalmas lesz megfigyelni a látogatókra tett nyugtató hatásukat.”

A következő kérdőív segít majd felfedni, hogy ki az, aki túlzottan stresszes életet él. Ha ötnél több kérdésre igen a válasz, valószínűleg itt az ideje, hogy kiszálljunk a mókuskerékből.
 • Többször nézi az óráját, mint mások?
 • Ha valaki túl sokára ér el egy bizonyos helyre, késztetést érez arra, hogy sürgesse?
 • Általában Ön fejezi be elsőként az étkezéseket?
 • Ha megy az utcán, frusztrálja a tény, hogy mások mögött kénytelen toporogni?
 • Idegesíti, ha egy órát semmittevéssel kell töltenie?
 • Kifordul-e az éttermekből vagy üzletekből akkor is, ha csak rövid sort kellene végigállnia?
 • Forgalmi dugóban idegesebb lesz, mint más sofőrök?


Stresszűző tippek:
A stressz növelheti a vérnyomást, befolyásolja az összpontosítás képességét, gyengíti az immunrendszert. Akik nem jutnak el a világ legpihentetőbb szobájába, az alábbi 10 módszer segítségét vehetik igénybe:
 • Irány a vidék! Kutatások kimutatták, hogy 30 perc a természetben, csendes helyen jelentős mértékben megnyugtat.
 • Hallgasson nyugtató zenét. Vivaldi Négy évszak című darabja, a relaxációs gyakorlatok vagy a természet hangjai csökkentik a vérnyomást.
 • Végezzen relaxációs gyakorlatokat. A lábujjaitól haladjon felfele. Először feszítse meg, majd lazítsa el testének minden tagját.
 • Töltsön időt a barátaival, akik elterelik gondolataik, javítják kedélyállapotát.
 • Segítsen másokon. A kutatási eredmények szerint akár már egy kis kedvesség javítja a kedvünket és csökkenti a stresszt.
 • Fogadja el azt, amit nem tud megváltoztatni. Nincs értelme rágódni a múlton, vagy azon, amit nem alakíthatunk át. Inkább azzal törődjünk, hogy a jövőt hogyan tehetjük szebbé.
 • Mosolyogjon többet. Ne vegye túl komolyan az életet. Fejlessze stressztűrő képességét azzal, hogy mindennek megkeresi a jó oldalát.
 • Használjon levendulát. A kutatások szerint a legtöbb ember különösen nyugtatónak találja ezt az illatot, sőt, nyugodtabban is alszanak tőle.
 • Mozogjon! A testedzés segíti az endorfintermelést, így jobban érezheti magát, jobban megnyugszik.
 • Nézzen fel az égre. Ha szép az idő, feküdjön a fűbe, nézze a tiszta kék eget, és engedje be a pozitív gondolatokat.
 
Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3056 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x