Cserfes csalafintaságok - ötletek farsangra
Címlap / Otthon / Cserfes csalafintaságok - ötletek farsangra

Cserfes csalafintaságok - ötletek farsangra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-08

Előkerülnek az angyalszárnyak és a lovagruhák. Kisóvodások közül sokan bújnak állatjelmezekbe, később a lányok többsége tündérnek, királylánynak, a fiúk pedig lovagoknak, kalózoknak öltöznek előszeretettel. Mesefigurákat, hősöket választanak. Iskolás korban már nemcsak mese-, vagy filmhősöknek, de történelmi személyiségeknek is beöltöznek sokan.  

Mi legyek?

Nagyon jó, ha gyermekünk maga választhatja ki, hogy mi szeretne lenni, és mindent megteszünk azért, hogy vágya megvalósulhasson. Van, aki ötletesen és egyszerűen elkészíti, van, aki művészien a kellékeknek és anyagoknak utána járva valósítja meg gyermeke kívánságát, és van aki kölcsönkér, vesz vagy kölcsönzi a kívánt jelmezt. Tulajdonképpen a legfontosabb valóban az, hogy hagyjuk gyermekünk ötletét megvalósulni.

Jelmez tippekért korábbi cikkeinket olvashatod IDE és persze IDE kattintva 

Olyan jó, hogyha ugyancsak egy nap erejéig, de álarc mögé bújhatnak gyermekeink, végre igazi félszemű kalózként ugrálhat egész nap, vagy bájolhatja a tükröt leányunk egy esküvői maskarában. Az állatjelmezek választása is sokat elárulhat gyermekünkről, személyiségéről, belsejéről, hangulatáról, emlékszem mikor középső csoportos kisfiam ragaszkodott hozzá, hogy ő ragadozó dínó, nem növényevő dínó!

Jelmezek és szerepjátékok nemcsak Farsangra

Biztos észrevettétek, hogy mind a farsangot megelőző napokban és később is újra szívesen veszik elő gyermekeink a jelmezeket, angyalszárnyakat, kardokat.
Jó, ha erre teremtünk nekik lehetőséget. A lányok igazi lányok, a fiúk pedig igazi férfiak ekkor.

Önmegvalósítás, szerepvállalás, önkifejezés


Hallottam mamákról, akik több-kevesebb sikerrel próbálták lebeszélni fiú gyermekeiket arról, hogy harcosként menjenek az óvodai farsangra. Azt hiszem, ilyenkor a lényeg vész el, a beöltözés és átváltozás valós öröme és célja!

Azokat a fiús anyukákat, akiknek gyermekei harcosként szeretnének játszani, arra buzdítom, hogy teremtsék meg a harc játékos kereteit, akár a mindennapokban is. Apukák és anyukák egyaránt könnyen megtaníthatják gyermekeiket a harcművészet szépségére, technikáira kis kortól, ahogy gyermekük érdeklődése diktálja. Könyvekből utána nézhetünk együtt a huszár, lovagruháknak. Könnyen elkészíthetünk egy-egy karton pajzsot, bebújós lovagruhát.

Szabályokkal felvértezve (például kard csak kardhoz érhet, vagy lufi a kard!) párviadalt szervezhetünk társaikkal és mi magunk is beállhatunk. Ugyanúgy jótékony hatása van ennek, mint egy jó kis apai játékbunyónak. Szeretetéhes és vadóc gyermekek esetén különösen hasznos lehet, hiszen ilyenkor újra testkontaktusba kerülhet a szülővel, teljes figyelmet kap és indulatait, szorongását, feszültségét játékos formában vezetheti így le nagyobb korában is.

Öt éves kor körül érdemes ellátogatni az ország különböző pontjain szervezett várjátékokra, ahol gyermek és felnőtt egyaránt átérezheti a harc ősi művészetének lényegét, szépségét.

Csajos bulik


Lányoknál ugyancsak ne ijedjünk meg, ha csak csillogós ruhákban szeretnének járkálni és még a körmét is ki szeretné lakkozni. Teremtsünk ehhez játéklehetőséget vagy beszéljünk meg olyan alkalmakat (szilveszter, barátnős lánydélután, pizsamaparti), amikor ezt saját belátásuk szerint megtehetik.
Így próbálgatva magukat, kijátszhatják vágyaikat, és nem lesz számukra vonzó a tiltott gyümölcs később sem. Egészséges érzelmi fejlődésüket támogatjuk ezekkel a könnyen megteremthető játéklehetőségekkel. A farsang erre különösen jó okkal szolgál.

A legifjabb maskarások


Bár a farsangi beöltözés először az óvodás korú gyermekeket érinti, a botocskás lövöldözés és a kisegérként való cincogás játéka már három éves kor előtt elkezdődik. Legyünk kezdeményezők. Gyermekünknek fedjük fel a világ különböző színeit.

Még beszélni sem tudó gyermeknek is brummoghatunk lomhán, ugathatunk vadul, cincoghatunk kedvesen, ha a mesében, könyvben, az állatkertben vagy az utcán állattal találkozunk. Ringathatunk együtt babát, alvójátékot, babázhatunk, bábozhatunk kicsikkel is. Kisfiúnk, ha autóversenyzőként vadul tolja kisautóját ne gondoljunk rosszra, csináljunk neki a homokozóban nagy terepasztalt, amin vadul szánthat. „Mintha” játékok ezek mind, akárcsak a farsang később. Játsszunk bátran, felnőtt mivoltunkat hátrahagyva, mi is szerepbe léphetünk gyermekeink nagy örömére.

A bölcsis még nem érti! 


Egyéni érettség és gyermektípus kérdése, hogy csemeténk mikor kezd el érdeklődni a maskarák, a pörgős szoknyák, pillangószárnyak vagy lovagi sisakok iránt.
Sokan már az óvodába lépés előtt. Legyünk ebben partnerek. Három éves kor alatt arra azért érdemes odafigyelnünk, hogy sose erőltessük a beöltözést (akkor se, ha bölcsődei mulatságról van szó), ha feszélyezve érzi magát, a kellékek bármelyikétől és nem szívesen veszi fel, ne erőltessük, mert ebben a korban a legtöbb gyermek számára ez még idegenkedést vált ki.Érthető is hiszen ez az a kor amikor az édesanyáról kezd leválni a gyermek, önmaga határait keresi, magával ismerkedik, a beöltözés már egy következő érési szintet feltételez, amikor tudatosan utánoz, szerepbe lép gyermekünk, más, mint aki, játékból. Ebben a korban ha mégis kedve támad gyermekünknek az átváltozáshoz, nagyon egyszerű és kényelmes, szimbolikus megoldást keressünk.

Az óvodás gyermekeknek külön élmény, ha az óvónő is átváltozik erre a napra, és úgy tölthetik együtt az ünnepet, mintha a mesében lennének. Vannak olyan óvodák, melyekben a farsangi alkalmakon a gyermekek és a szülők együtt vehetnek részt játékos feladatokban.

Farsangi Fánkevés, ahogy mi hívjuk - avagy családi csalafintaságok


Gyermekeink születése óta, mi családi farsangot is szoktunk tartani, a farsangi fánk a csali, de a belépő mindenkinek jelmez. Beletelt pár év mire minden felnőtt rokon beöltözve jött, hiszen ha nem, akkor „büntetésből” a mi gyerekeink öltözették be őket. Ma már mindenki készül, és sokszor jó előre kigondolja, mire lesz szüksége. A turkálókba is ellátogatnak, meglepő maskarákra vadászva. Amióta nagyobbak a gyermekeink kedvükért zsúrszerű játékokat játszunk, szék kihúzósat, szembekötőset, hangelváltoztatósat és hasonlókat.

Persze a felnőttek ugyanolyan jól mulatnak, mint a gyerekek, csak a beizzítás jóval nehezebb.
Repül az idő, nagyfiam közben kiskamasz lett, így legutóbb már be sem öltözött, de játszani azért játszott, és láttam rajta, hogy hatalmasakat derül, ahogy az ajtóban sorra érkeznek a különös látogatók, például egy furcsa, ijesztő alak nevezetesen a bátyám térdelt a cipőjén, nagy ballonkabátban, de picin. Ugyanígy térden állva érkezett egy pingvinpár is. Hát még mikor egy négylábú hosszú kínai sárkány érkezett és nyargalt körbe a nappalinkban, legjobban a sakkbábúnak öltözött nagymamink ijedt meg.
Micsoda ötletek gondoltam, és meghúztam magam, mert én képes voltam csak a lányom tavalyi katica jelmezét magamra préselni. 

Jó mulatást kívánok minden gyermek és felnőtt farsangolónak!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x