Rémisztő? Gusztustalan? Ijesztő? Időnként a természet is...
Címlap / Otthon / Rémisztő? Gusztustalan? Ijesztő? Időnként a természet is alkot furcsa dolgokat - Neked hogy tetszenek?

Rémisztő? Gusztustalan? Ijesztő? Időnként a természet is alkot furcsa dolgokat - Neked hogy tetszenek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Vannak állatok, amelyek valamiért taszítanak bennünket. Fajok, amelyek furcsának, sőt, néha földönkívülinek tetszenek. Olyan lények, akiket egyáltalán nem akarunk megsimogatni, mégis, valami megmagyarázhatatlan okból mágnesként vonzzák a tekintetet. Muszáj megnézni őket, mert jóleső borzongás fog el, de némelyikük láttán jót nevetünk. Lássuk a teremtményeket, amelyeket Isten eléggé furcsa hangulatban alkothatott. 

Egyszerűbb szörnyek
Elsőként itt van ez az óriási szemű, apró, fura kis jószág, tapadós ujjacskáival, és mókás fülével. Olyan, mintha mindig csodálkozna, hogyan is kerülhetett erre a bolygóra? A pinduri szőrmók neve Koboldmaki (Tarsius syrichta), és egy sor különleges mutatványra képes. Füleit külön-külön tudja mozgatni, és a fejét mindkét irányban 180 fokos szögben képes elcsavarni.

Erre azért van szüksége, mert óriási szemeit viszont nem képes mozgatni. Ettől tekintete mindig merev, mintha állandóan be lenne lőve (persze nincs). Lábaik és karjaik nagyon hosszúak, csak úgy, mint a farka, amellyel igen nagy ugrásai közben kormányozza magát. Amúgy békés jószág, látványa inkább vicces, mint ijesztő.

HarmoNet tipp:
Magyar kutyafajták: Mudi - az örökmozgó multifunkcionális energiabomba >>

Még vicces kategória
A Véznaujjú maki sem kevésbé mókás látvány (Daubentonia madagascariensis). Neki a fülei nőttek elállóra és különösen nagyra. Hegyes orra és pár szál, hosszú szőrrel díszített kopasz koponyája kifejezetten vidám látvány. Persze nem illik kinevetni a tenyérnyi kis jószágot, aki riadtan nézi, mit kacagnak körülötte azok a csúf kétlábúak?

A feltűnően nagyfogú, hosszú ujjú állatka azért is különleges, mert a kihalástól csupán egy benszülött babona mentette meg. Madagaszkár őslakosai szerint, aki megöl egy makit – az ő nyelvükön aje-aje – az maga is meghal egy éven belül. A fehér embert ez ugyan nem érdekelte különösebben, de ahhoz elég volt a fura hiedelem, hogy a teljes kipusztulást elkerülje a csöpp maki.

Lehet, hogy ez az állat ihlette Alfot?
A borneói Nagyorrú majom (Nasalis larvatus) neve önmagáért beszél. Szegény teremtést cyrannói méretekkel áldotta meg a sors, és még annál is nagyobbal. Az ő külseje kissé bizarr, talán még enyhe szánalomra is méltó, pedig a majmócit egyáltalán nem zavarja vaskos, lógó orra. Sőt! A hímek külön dísze ez a látványos nyúlvány, amelynek a hossza akár 20 centiméter is lehet.

Minél nagyobb, annál előkelőbb helyen áll az adott hím a rangsorban. Ezek szerint nem csak az embernek van méretmániája, ugyebár. A nőstények és a fiatal majmok orra sokkal kisebb, a tekintélyes, korosabb uraké meg hatalmas. A megjelenése meg röhejes – szerintünk. A hölgyek a majom körökben imádják a nagyorrú pasikat. Hát, ízlés dolga.

HarmoNet tipp: A világ legfélelmetesebb állata! >>

...és a méltán legdurvábbak

A legbizarrabb külsejű emlős méltán a Skarlátarcú majom (Cacajao calvus), más néven Uakari. Szegény majmocska, a baljóslatú Sátánmajomfélék közé tartozik, és bizonyára rémisztő megjelenése miatt. A viszonylag nagyobb testű állat egyik különlegessége, hogy minden más majomtól eltérően, nem tudja használni a farkát. Sem kapaszkodásra, sem ugrásnál kormányzásra, semmire. Csak úgy van neki. De legalább szőrös, és jól néz ki.

Ellenben a feje teljesen csupasz, és arca valóban skarlátvörös! Minél izgatottabb hangulatban van, annál vörösebb. A gutaütéses látvánnyal ellentétben egészen békés, és ha nem piszkálják, ő is kényelmesen elmászkál az ágakon – akár fejjel lefelé is. Lábaival annyira erősen és ügyesen tud kapaszkodni, hogy képes lógva sétálni. Dermesztő látvány – és hozzá ez a fej!

A makik és majmok után legközelebb körülnézünk a vizek élőlényei között is. Ott is akad furcsa egyed szép számmal.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17884 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x