Itt a tavasz! Varázsoljunk gyermekparadicsomot a kertből!
Címlap / Otthon / Itt a tavasz! Varázsoljunk gyermekparadicsomot a kertből!

Itt a tavasz! Varázsoljunk gyermekparadicsomot a kertből!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Március vége felé már melegszik az idő, így a család egyre több időt tölt szívesen a kertben. Ahol kicsi gyerekek vannak, érdemes a kert kialakításánál figyelembe venni, milyen igényeik lehetnek az apróságokban. A kert méretétől függően változhat, mekkora területet vehetnek birtokba a csemeték, de vannak alapszabályok, amelyeket mindenképpen érdemes betartani. 

Első a biztonság!
Akármekkora is a kert, bármilyen játékokat is készítünk benne, a legfontosabb, hogy a picik – és a picit nagyobbak is – biztonságban legyenek. Érdemes a gyerekek területét úgy elhelyezni, hogy a házból is jól látható legyen. A gyermek részen feltétlenül kerüljük a mérgező növényeket! A leggyakoribbak: tiszafa, oleander, magyal, borostyán, gyöngyvirág, boróka, kutyatej, babérmeggy, császárkorona, lonc, angyaltrombita, sisakvirág, rododendron. Ezeken kívül is rengeteg mérgező növény van, feltétlenül nézzünk utána mindegyiknek, mielőtt kialakítjuk a kicsik területét! A láthatóság és mérgező növények kerülése után érdemes arra is odafigyelni, hogy ha a legkisebbeket is szeretnénk kivinni a kertbe, számukra mindig legyen egy apró, körülkerített saját rész, ahonnan nem tudnak kimenni, és ahol a nagyobbak sem veszélyeztetik őket (például focizás közben).

A gyerekek játszóterületén mindig legyen árnyék, a homokozóban, pancsolóban akár órákig elbabráló porontyok nagyon könnyen leégnek és életveszélyes napszúrást kaphatnak. Sziklakerteknél, teraszom megoldások esetén ügyeljünk, hogy a picik nehogy lepotyogjanak, vagy megüssék magukat. Ezeket a területeket szeparáljuk!

Milyen játékot válasszunk?
Itt első sorban két tényezőt kell figyelembe venni: mekkora a kert, és mekkorák a gyerekek. Ha elég terület van hozzá, akkor akár egy egész kis birodalmat lehet kialakítani a picurkáknak. Kedveltek a várak, csúszdák, hinták, pancsolók, és nem kell feltétlenül a méregdrága holmikat megvenni. Homokozót magunk is készíthetünk földbe ásott vékonyabb facölöpök segítségével. A hinta sem lehet nagy kihívás a barkácsolást kedvelő apukák, nagypapák számára. Amire figyelni kell: ne legyenek kiálló szögek a játékokban, alaposan le kell gyalulni az anyagot, hogy véletlenül se legyenek szálkák benne, és rögzítéseket, kötelek tartóerejét felnőttekre méretezzük! A nagyobb, összetettebb játékok elkészítését, például a favárakét érdemes szakemberekre bízni. Műanyag játékokat viszonylag olcsóbban beszerezhetünk, az áruházak számtalan hintát, előre gyártott homokozót, csúszdát kínálnak. 

Ezek nagy előnye a könnyebb tisztíthatóság, hátránya, hogy nem természetes anyag, és műszálas ruhában kellemetlen „csipkelődésben” lehet része a kicsiknek. A gyerekek életkora is fontos szempont, hiszen az éppen csak tipegő apróságok megelégszenek egy apró pancsolóval, homokozóval, a nagyobbak már hintára, mászókára vágynak, míg a legidősebb gyerkőcök ugróasztalt, mászókötelet, várat szeretnének. Jó választás a felfújható medence és légvár is, ezeket használaton kívül nem kell kerülgetni, egyszerűen el lehet csomagolni őket. A kamaszoknak pedig kosárpalánkot, focikaput, tollaslabda hálót is beszerezhetünk, ha van elég helyünk hozzá. 

HarmoNet tipp: A virtuális világ legyőzi a természetet! >>

Különleges kedvencek az apróságoknak

A gyerekeknek mindig is vágyuk, hogy legyen saját kuckójuk. Egy kicsi zug, ami csak az övék, ahol elbújhatnak a kíváncsi tekintetek elől, és a felnőttek szigorú tekintetétől védve élhetik gyermekviláguk csodáját. A kertben, akár a legkisebben is elfér egy kicsi játszóház, akár barkácsolt, akár készen vásárolt. Biztos, hogy a kicsik kedvence lesz! Készíthetünk mi magunk is indiánsátrat, néhány hosszú pózna, egy öreg takaró és némi leleményesség kell hozzá. Hirtelenjében még pár összetolt műanyag székből is lehet házikót varázsolni, terítsünk rá egy lepedőt, amit nem sajnálunk! Amire vigyázzunk: a sátor, házikó jól szellőzzön, és lopva mindig győződjünk meg arról, hogy a rosszcsontok nehogy veszélyes dolgokat próbáljanak ki, amikor azt hiszik, nem látjuk őket (gyufa, éles szerszámok, veszélyes anyagok, stb.)! A nagyobbacskák imádni fogják, ha egy igazi lombházikót kapnak. A fakoronába épített rejtekhely minden csemete álma. Olyan fát válasszunk, amit nem sajnálunk, hiszen a megterhelés nagyon megviseli növényt. Fontos az is, hogy erős, de rugalmas fa adjon helyet a házikónak, a legalkalmasabb egy öreg körtefa, vagy almafa. Cseresznyével és meggyel ne is kísérletezzünk! 

Ha kerti tó és medence is van
A víz, a csobogó, a tó, a benne élő állatok, növények biztosan felkeltik a kicsik figyelmét. Szinte biztos, hogy azonnal mennek egy kicsit pancsolni – a babák imádják a vizet, az izgalmas játékot ezzel a különleges anyaggal. Az apró halak, békák meg a legérdekesebb dolgok a világon, a kíváncsi csemeték kedvencei! A játék és érdeklődés azonban veszélyt is rejt, ezért mindig figyeljünk a gyerekekre, amikor a víz közelébe mennek. Ha kerti tavunk van, a biztonság kedvéért a felszín alatt 5-10 centiméterre helyezzünk el egy dróthálót, így a kicsik, ha bele is esnének a tóba, nem merülnek el.


A felszín alatti háló nem zavarja a halakat és a látványt sem, ellentétben a lefedett vagy körbekerített tóval. A pancsolót mindig puha alapra tegyük, legjobb a pázsit vagy a homokréteg, így a csöppség nem üti meg magát sem fürdés közben, sem akkor, ha a nagy pancsolás közben véletlenül kipotyog, vagy kimászik a vízből. Nagyobb medence közelébe csak a nagyobb gyerekeket engedjük. Tanítsuk meg a manókáknak, hogy a vízbe, tóba, medencébe semmit se dobjanak be. Nem biztos, hogy a díszhalak szeretik a ropit és a vajas kenyeret, a szökőkút és a medence sem arra való, különböző tárgyakat, ennivalót tegyünk bele, vagy abban próbálják megfürdetni a blökit.

A kert mindenkié
A kert az egész család pihenőhelye, így mindenképpen úgy alakítsuk ki, hogy megfelelő terület jusson a szülőknek is, ahol a picik nem zavarják őket, és a gyerekeknek is, ahol önfeledten játszhatnak. Érdemes előre, papíron eltervezni, mit szeretnénk, hogyan szeretnénk, és számítsunk ara, hogy a gyerekek cseperedésével együtt a szükségleteik is változni fognak. A gyerekeknek kialakított részt úgy tervezzük, hogy szükség esetén át- vagy visszaalakítható legyen, és lehetőleg illeszkedjen a kert többi részéhez is.

HarmoNet tipp: Gyűjthető játékok: Littlest Pet Shop, My Little Pony, Polly Pocket, Barbie és barátaik >>

Ha van külön konyhakert, virágoskert, azokat érdemes elkeríteni, a kerti grill, a szerszámoskamra különösen nagy veszélyforrás lehet! A kicsik területére válasszunk strapabíró gyepet, a hinták, mászókák alá terítsünk legalább 20 centiméter mélyen homokot. Tanítsuk meg a gyerkőcöknek, mit szabad és mit nem, melyik az ő játszóhelyük, és hol kezdődik a felnőttek területe, hogyan vigyázzanak magukra, mire figyeljenek különösen, mi rejt veszélyt magában. Ami a legfontosabb: fél szemmel azért mindig figyeljünk a csemetékre – na jó, a kamaszok más tészta – és a legkisebbeket soha, még pár percre se hagyjuk egyedül! Kellemes kikapcsolódást!

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3983 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x