Iskolakezdés és olvasástanulás - akár két nyelven egyszerre?...
Címlap / Otthon / Iskolakezdés és olvasástanulás - akár két nyelven egyszerre?

Iskolakezdés és olvasástanulás - akár két nyelven egyszerre?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Meglepő dolog, de Londonban a gyerekek abban a félévben kezdik az általános iskolát, amikor ötévesek lesznek. Nem elmúltak ötévesek, nem majdnem hat, hanem ha márciusban ötéves lesz a gyerek, akkor januárban felszólítást kap, hogy írassák be a szülők a környező iskolák valamelyikébe. Dél Londonban bevándorlók élnek, tehát icipici ghánaiak, vietnámiak, magyarok, angolok, irakiak bevonulnak reggel 9-kor az osztályterembe. 

Anyukák a legkülönbözőbb népviseletben, elkendőzött arccal, vagy kifestve izgulnak a terem előtt, hogy örökmozgó csöppségük hogyan fog kibírni egy tanítási órát.

Kukucskálunk az ablakon: a gyerekek egy laticelen ülnek a földön, és a fehér tábla felé figyelnek, nem a kintről beszűrődő madárcsicsergésre. Mert hát van az iskolának udvara, kertje, játszótere, minden, amire egy rendes óvodásnak igénye lehet. Csak nem óvodások. Hetenként kapnak egy kis könyvecskét, amiből otthon is gyakorolhatnak, és van üzenőfüzetük, amibe a tanítók beírják az aznapi teljesítményt. Minden iskolának van egyenruhája, egyentáskája, a fedett udvaron van a táskatartó, ide kellene behelyezni a gyereknek vagy a szülőnek a táskákat, de láttam, ahogy néhány perccel a tanítás kezdete után az igazgató végigment, és megigazította a felszerelést. 

A szép kis képeskönyv úgy van megszerkesztve, hogy teljesen színes lapon egy sor szöveg van a meséből, és abban az egy sorban egy-egy szó, ami a 3-4 oldalas könyv minden lapján megismétlődik. 

Sally go round the sun,

Sally go round the moon,

Sally go round the chimney pots,

On a Saturday afternoon.Tiszta színek, tiszta formák, minden nagyon egyszerű, sok mindent lehet gyakoroltatni a gyerekkel: kiejtést, színeket, s bár tanulják a betűket, az ABC-t is, egyáltalán nem zavarja meg a kis tudatukat, hogy a go-ban ou-t ejtünk, a round-ban au-t, a moon-ban és az afternoon-ban pedig ú hangot. 

Olvasástanulás itthon, Magyarországon
Erről mindenkinek van saját  élménye, s arról is, hogy sokan még hetedik-nyolcadik osztályban sem tanultak meg olvasni, és felnőtt korukban legfeljebb a vicceket olvassák, vagy az újság hátoldalán a sportesemények címét. Minden bizonnyal Angliában is ugyanez a helyzet, nem készítettem felmérést, de a magyar helyzetet pontosan tudom. Ám a többi tananyaggal is ugyanez a helyzet. Hány érettségizett ember emlékszik a szőlőcukor képletére, holott legalább 10-szer leírta a kémiafüzetébe. Tananyag általános iskolában a kerékpárszerelés, a robbanómotor elve, mégis kevés egyetemet végzett könyvelő tud felnőtt korában kerékpár hátsót szerelni, holott minden értelmes vidéki fiú 12 éves korában már szétszedi a kerékpárját, és össze is rakja. Ki mivel foglalkozik, azt tanulja meg.

HarmoNet tipp: Vissza a padba! >>

Könyvek

Ahol a szülők féléves kortól olvasnak a gyereknek szépen, érthetően, ott előbb-utóbb a gyerek is rákap a könyvre. Többnyire. Fontosabb a szép, értelmes kiejtés, mint a betűtanulás, mert az utcai feliratokból, reklámokból hamar megtanulja a gyerek a betűket, de hát önmagukban azok úgysem érdekesek, csak ha jelentenek valamit számára. Ha együtt nézik a könyvet a szülőkkel, már maga is megjegyzi a fejezetcímet, ahol előző nap abbahagyták az olvasást. Aztán egyszer csak kinyílik az értelem kapuja, és felfedezi a szót, amit össze tud kötni a jelentéssel.

A kétnyelvű szülők

Ha különböző nemzetiségűek a szülők, és mindkét nyelven megszólítják a gyereket, akkor számára szépen két külön helyen fog elraktározódni a két nyelv. 

„A nagymamával beszélj magyarul” – mondja az apa kicsit idegen kiejtéssel.
„Lassan mondd a nagymamának angolul, amit szeretnél, úgy megérti”.

És ha a gyerek sokat van a nagymamával, és a magyar anyával megszokta, hogy érti a magyar nyelvet, akkor nagyon hamar megtanul differenciálni. Akár két évesen is fontos számára, hogy megértsék, és igyekezni fog érthetően beszélni. Nem azt érti, hogy magyarul vagy angolul, hanem úgy, hogy az a személy kommunikáljon vele. Számára ez a fontos. A nagymama magyarul meséli a Micimackót, de tudja angolul olvasni a gyerekkönyveket. Sőt, megtanulja a gyerek számára ismert angol gyerekdalokat, és együtt énekelhetik. 

Együtt
Az angol gyerekdalokat Magyarországon is elkezdtem tanítani óvodásoknak. Az órákon a szülők is jelen voltak, ezért nekik leírtam a dalok szövegét, hogy együtt énekelhessük. Ez másfél évvel ezelőtt kezdődött. Azóta 30 dalt tanultunk meg heti egy alkalommal, amiket a gyerekek játék közben énekelnek. A London bridge építésénél építőkockákat vettünk elő, a Bá-bá blacksheep-hez vettem bárányokat, és így tovább. Mindig megmagyarázom a szöveget pontosan és sokszor ismételve. Én nem olvashatom a szöveget, ha a gyerektől azt várom, hogy megtanulja, hiszen pontosan tudom, hogy az olvasott szöveg máshol van az emberben, mint a hallott, vagy aktívan énekelt szöveg. Az utóbbiban a ritmus a legfontosabb. Ezt a ritmust a kazettáról tanuljuk. Az se könnyű egy kisgyereknek, hogy együtt énekeljen a kazettával.


Az a szülő, aki mindig pontosan elhozta a gyereket, otthon is elővette a kazettát, amit lemásoltam, biztos képet kapott gyereke haladásáról. A folyamat nem állt meg az óra végén, egész héten élt a gyerekben is, a szülőben is a dal. Ismételünk, ismételünk és játszunk közben. Semmit se erőltetünk, csak énekelünk és játszunk, mint az óvodában. Ha azonban a gyerek magától kedvet kap, hogy elénekeljen egy dalt, megjutalmazom. A vállalkozásért. Nem a tudásért, hiszen ha nem sikerül, tovább gyakoroljuk, amíg tökéletes lesz. A megtanult dalokat egy kis füzetben írjuk: nyomtatott nagybetűvel.

HarmoNet tipp: Kétbalkezesek balsorsa: Szabad-e átszoktatni a balkezest? >>

Meglepetés

Ennek az egyetlen óvodás kislánynak a kezébe adtam a füzetet, elkezdte lapozni, és a betűk képéről mind felismerte az angol nyelven leírt dalokat. Nem betűnként, de nem is gyorsan, hanem látszott, ahogy az összes ismeret összeáll a fejecskéjében. Talán emlékszik a lapokra, hiszen együtt írtuk be. Talán felismeri a számokat… talán felismer egy-egy betűt… De összességében minden dalt felismert és mindet elénekeltük, ahogyan ő diktálta. Ezt nem lehet tanítani, magyarázni, ez olyan intuíció, ami vagy megtörténik, vagy nem, de többnyire másfél évi heti gyakorlás után bejön. A gyerek felismeri a teljesen másképpen kiejtett angol szót a szóképről.

Valami ilyen történhet Londonban is.

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3631 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x