HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23
Címlap / Otthon / Mit értünk öko-település alatt? - Galgafarm bemutatása

Mit értünk öko-település alatt? - Galgafarm bemutatása

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-05-23

Az öko-település nemcsak a korszerű tájgazdálkodás szempontjainak felel meg tájba illő egyszerű megjelenésével, hanem összes funkciója: építészete, mezőgazdasága, energia ellátása, gazdálkodása, környezetvédelme, kultúrája mind magába építi úgy a humán ökológia, mint a természet ökológiájának általunk már ismert és megmásíthatatlan törvényszerűségeit. 

 
Az öko-település nemcsak a korszerű tájgazdálkodás szempontjainak felel meg tájba illő egyszerű megjelenésével, hanem összes funkciója: építészete, mezőgazdasága, energia ellátása, gazdálkodása, környezetvédelme, kultúrája mind magába építi úgy a humán ökológia, mint a természet ökológiájának általunk már ismert és megmásíthatatlan törvényszerűségeit.

Építkezés
Az épületek természetes anyagok és korszerű technológia felhasználásával készülnek a mai ember igényeit minden szempontból kielégítve. A természetes anyagok felhasználása nemcsak a különleges hőszigetelést biztosítják, hanem a magas hőtehetetlenségük miatt az egészséges mikroklímáról is gondoskodnak. Így nyáron feleslegessé téve a légkondicionálást, télen pedig csökkentve az energia igényt, mely önmagában környezetkímélő.

Ökogazdaság
A településhez tartozó mezőgazdasági területeken minden tevékenység a vegyszerek teljes kizárásával történik, a Galgafarm immáron tíz éves ez irányú, a helyszínen szerzett tapasztalataira épülve. Így nemcsak a magas minőségű élelmiszert biztosított a település lakói számára, hanem a környezet terhelése is a lehető legkisebb mértékűre csökken.

A településhez tartozó mezőgazdaság - a GALGAFARM Első Magyar Organikus Mezőgazdasági Szövetkezet több száz hektáros területein - azonban nem csupán élelmiszer jellegű termékeket állít elő, hanem a megfelelően méretezett energia erdővel és keletkezett más biomasszával a település hő ellátásában is fontos szerepet játszik, valamint bio-dizel hajtóanyagról is gondoskodik.

Napenergia hasznosítás
A napenergia kollektorokkal történő felhasználása a lehető legteljesebb mértékben megvalósul, hogy az energia erdővel együtt maradéktalanul kielégítse a település teljes évi hőenergia szükségletét. Az elektromos áram előállítására a lassújáratú szélkerekek, a napcellák, a biogáz turbinák és más alternatív módszerek szolgálnak.

Hulladékgazdálkodás
A teljes körű hulladékgazdálkodás a szelektív gyűjtésen, feldolgozáson és a visszaforgatáson alapul. A településen keletkező kommunális szennyvíz az egyedülálló technológiai rendszerben több lépcsőben biológiai eljárással tisztul olyan mértékben, amely végül élővízbe vezethető. E tórendszer szintén a falu belterületén helyezkedik el és tavi növénytermesztésre, illetve horgászturizmusra lesz alkalmas, nem beszélve látványról és a létrejövő mikroklímáról. A medrekben el nem férő vízmennyiség alagcsövesen, vagy a felszín felett kerül szétöntözésre.

Környezetvédelem
Általában a környezetvédelem a település lakóinak tudatosságára épül. Erre egy ilyen környezetben, mint a gondosan megtervezet, és működtetett öko-település sokkal inkább lehet számítani, mint másutt. E tudatosság megszerzését a gyermekeink számára már a település szabadelvű iskolája az un. "életiskola" megalapozza, de az egész fizikai és szellemi környezet ezt később is erősíti.

Kultúra
A településen a hagyományos népi kultúra gondos ápolásán túl egy olyan kívánatos öko-kultúra kialakítása, fejlesztése a cél, mely a környezetvédelmet, a természettel való harmonikus emberi együttélést, a belső emberi értékek fejlesztését, a fogyasztásban az önmérsékletet emeli a kultúra rangjára, melyet ápolni, hagyománnyá továbbfejleszteni érdemes.

Ökológiai rendszer
A helyi gazdaság - a mezőgazdaság, a kíméletes élelmiszer feldolgozás, a funkcionális kézművesség és a szükséges alapszolgáltatásokon túl a - településen felhasznált környezetvédő technológiák elemeinek iparszerű gyártását is magában foglaló rendszert alkot. Ezek a napkollektor, a szélkerék, a korszerű, magas higiéniai igényeket is kielégítő komposzt toalett, a bio-dízel gyártás, a biogázfejlesztő berendezés és más, alternatív energiahordozók elégetésére szolgáló korszerű tüzelő berendezés, valamint az ökológiai mezőgazdaság speciális gépei, berendezései. A helyi gazdaság a lehető legnagyobb mértékben a helyi pénzrendszerre épül. Sajátosságain keresztül ez teszi lehetővé, hogy a pénzben kifejezett gazdasági értékek mellett másfélék is érvényre juthassanak, mint szellemi, planetáris, ökológiai, egyéni, közösségi és szociális egyaránt.

Az ökológiai rendszerekhez hasonlóan a település - megvalósulásának végső formájában - semmilyen tevékenységének a fenntartása érdekében sem használ, semmilyen külső, nem megújuló energiát, hanem csupán a hozzá tartozó mezőgazdasági területen megtermelt biomasszát, energia erdőt, napenergiát, stb.

A településre már az első lépésektől kezdődően jellemző, hogy semmilyen szilárd, vagy folyékony hulladékot nem bocsát ki környezetébe, a légszennyeződést pedig jelenlegi ismereteink szerinti legkisebb mértéken tartja.

Gaia AlapítványRendezvénynaptár 
 
[ 5388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x