Mitől zöld a szálloda? Szelektálj pihenést
Címlap / Otthon / Mitől zöld a szálloda? Szelektálj pihenést

Mitől zöld a szálloda? Szelektálj pihenést

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Nem csak otthon van már szükség környezettudatosságra, hanem az élet minden terén, például nyaralóhelyszíneken. A természetes életmód ugyanis már önmagában pihentető. Ráadásul, ha otthon nehezen is vezetsz be egy-egy zöld szokás, elkezdheted a tapasztalatgyűjtést egy öko-barát pihenőhelyen. 

Mitől zöld a szálloda? Na nem a fal színétől
Hallott ön már zöld szállodákról? A kezdeményezés nem újdonság, bár sokan vagyunk, akik nem e szempont miatt választjuk azt a pár napot, hetet, amit el akarunk tölteni egy hotelben? Vagy mégis?

A szállodák környezetvédelmi intézkedéseivel kapcsolatosan az alábbi területek emelendők ki:

 • az energiahatékonyság növelése (világítás, fűtés, légkondicionálás, mosodai és konyhai tevékenysége, általános üzemeltetés);
 • a vízgazdálkodás javítása (konyhák, mosodák, uszodák, vendégszobák üzemeltetése, kertek, parkok gondozása);
 • a hulladékok keletkezésének csökkentése (felhasználás csökkentése, hulladékok újra használata és újrahasznosítása);
 • légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése (levegő minőségének javítása);
 • környezetközpontú irányítási rendszerek (ISO 14001, EMAS) alkalmazása;
 • ökocímkék használata;
 • „zöld beszerzés”;
 • gondos bánásmód;
 • a környezeti tudatosság javítása, az elkötelezettség növelése, oktatás, képzés.
piqs.de- Szelektív

Ne feledje,  érezze mindig jól magát bárhol foglal szállást, mert mi magunk is tudunk zöldek lenni, bárhol a világban.

Tippek, hogyan éljünk tudatosan akár zöld szálloda, akár nem a választott pihenő helyünk:
 • Ösztönözni kell a szállodát, hogy legyen zöld. Beszéljen, vagy írjon egy levelet a vezetőnek, hadd tudják meg, hogy a zöld lehetőségek fontosak az Ön számára.
 • Mondja meg a takarítónőnek, hogy nem kell naponta cserélni a lepedőket, törölközőket. Ez csökkenti az energia és a víz használatát.
 • Kapcsolja le a villanyt, klíma vagy fűtőberendezést, és az elektronikát a szobában, miután elmegy a szobából.
 • Zárja el a vizet, amikor mossa a fogát, és zuhanyozzon rövid ideig.
 • Vigye a saját piperecikkeit, vagy ha használja, amit a szálloda adott, a maradékot vigye haza magával.

Szelektívek
Kezdeményezésünk a Szelektív.hu portál hulladékgazdálkodással kapcsolatos információk, tájékoztatók összefogó bemutatására készült. Interaktív kvízjátékokkal, motivációs versenyekkel szeretnénk a figyelmet felkelteni, ötleteket adni a hazai környezeti kultúra kialakításához. Gyakorlatban rengeteg kérdés tisztázatlan, ami hátráltatja a hulladékok helyes szelektív gyűjtését.
 
Látogatóknak, a látogatók segítségével napról napra bővül a hulladékkereső szolgáltatás, melyben a hulladékok jellemzőiről, helyes kezeléséről, okáról ad tájékoztatást. A hulladékkereső megjegyzi azon kereséseket, ami az adatbázisban addig nem volt található. Egy sikertelen találat után érdemes pár napon belül visszamenni a portálra, valószínűleg a keresés már eredményesebb lesz. A szelektív hulladékgyűjtéssel csak nyerni lehet, csakúgy mint a Szelektív.HU Online Magazinnal, hisz hetente többször is nyeremények várják az oldalon aktívan résztvevő környezettudatos látogatókat.
 
Támogatjuk a szelektált hulladékok újrafelhasználását és az újrafelhasznált anyagokból előállított termékek bemutatását. Portálunk gondol a gyerekekre is. A szemléletformálást elsősorban játékos módon kell megközelíteni, ami érdekes, esetleg a már hétköznapokból ismert játékokkal, módszerekkel kell kiterjeszteni a környezettudatos hulladékgazdálkodásra. Mindezt jól elkülönítve, kategorizálva a hulladékkereső könnyű használatával. 2010-ben a tervezetek szerint interneten folytatódna a hadjáratszerű kampány a szelektív hulladékgyűjtés szemlélet-kialakítása, népszerűsítése érdekében. 
 
Mivel mi, a HarmoNet is már 10 éve zöldek vagyunk, ezért a jövőben nálunk is olvashattok majd a szelektív hulladékgyűjtésről! – a szerk.

Dusza Márta
www.szelektív.hu

(Fotó: piqs.de - NikoDa: Schwere Last)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4838 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x