Hűtlen a hűség - leányanyák sorsa korunkban
Címlap / Otthon / Hűtlen a hűség - leányanyák sorsa korunkban

Hűtlen a hűség - leányanyák sorsa korunkban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Egy nő fel tud nevelni egy vagy két gyereket. Sok özvegy, elvált nő bizonyította már ebbéli tehetségét. Persze, leginkább akkor tudja felnevelni, ha egyébként család veszi körül. Nagyszülők, nagynénik, nagybácsik mindenben tudnak segíteni, kivéve a nő saját vágyainak kiélését. De még az is könnyebb, ha a nagymama vigyáz a gyerekre, amíg az anya partnert keres. 

A leányanyák valódi problémája a szív megkeményedése. Családban, férfi mellett állandóan alkalmazkodni kell, megtanítjuk a gyereket is alkalmazkodni. A változó partnerek mellett, vagy egyedül nevelkedő gyermek anyjaként megszokjuk, hogy mindent magunknak kell elintézni, megoldani sokszoros teher komorrá változtathat, elfelejtünk mosolyogni, nevetni. 

A gyerek mindent lát, s ha rászólunk: „menj a szobádba, rakd rendbe a füzeteidet”, miközben magunk sorsdöntő kérdésekről vitatkozunk partnerünkkel, kizárjuk a gyereket valamiből, ami az ő életére is döntő hatású lesz. Ezt pedig tudja, és ő is belekeményedik a megoldhatatlan magányba, titkolódzásba. Minden gyereket megráz, amikor olyan titkot kell megtudnia, ami hatással van az életére.A testvérem az anyám

Mindenki a maga erkölcse, szokása, környezete szerint oldja meg gyermekének várandóssági problémáját. Tizennégy éves korban általában minden lány termőképes. Ilyenkor kellene a szülőknek pontosan elmondani, ők mit tennének, ha a gyerek terhes lenne. Ugyanis ez bármikor előfordulhat (tudom, a te családodban nem, mert...  és éppen ez a „mert” a kérdés. Világgá zavarod?).

Ha az anya és az apa –  közösen – úgy dönt, hogy az abortuszt választják, akkor arról és annak következményeiről kellene a kislányt felvilágosítani. Nem korai. A barátnőitől úgyis hall róla. Ha a szülést választják  és örökbe akarják adni a kicsit, akkor meg kell mondani, hogy együtt fogják kikeresni a legjobb nevelőszülőt. 

De felnevelhetik a családban is – minden leányanyának ez lenne a legtermészetesebb, hogy ahol eddig neki jutott étel, ott az ő babájának is fog jutni –; de hogyan lehet ezt az osztályban, az iskolában elintézni? Ekkor válhat a nagymama a kicsi anyukájává. (Egyelőre csak a gyerek tudatában, hiszen nem megvalósuló, hanem teljesen elméleti kérdésről van szó. Mindössze azt beszéljük meg a lányunkkal, hogy mi lenne, ha valamikor elvesztené a fejét, és nem lenne óvatos a fiúkkal való barátságban.) Európai körülmények között nem szoktunk fiatalkorúak házasságáról beszélni a 20-21. században. 

A gyerekek megértik
A tizennégy éves gyerekek ebben a beszélgetésben nagyon jó partnerek. Több évtizedes tanári pályám alatt és saját lányommal és fiammal, azok barátaival mindig nyíltan tudtunk beszélni erről a kérdésről. „A te gyereked az én unokám. Együtt felelünk a cselekedeteinkért. Nem eröltetek rád semmit, döntsd el, mit akarsz, én melletted állok.”

És a fiúk?
Ők mit tehetnek ebben az ügyben? Védekezzenek. Ez a legfontosabb. A tizennégy éves fiú is megtanulhatja, hol találja meg az óvszert a bevásárló helyen. Gondolja meg, mit tegyen, de az óvatos szülő is felébredhet egy napon úgy, hogy húsz éves fiának van egy négyéves kislánya. Eddig nem perelte az idősebb hölgy mert iskolás volt, ettől kezdve viszont fizetheti a tartásdíjat. Legédesebb helyzet az volt, amikor a fiú bevallotta apjának, hogy gyereke van, az apa örömében aranyos bébiholmit vásárolt, majd a fiú elhozta bemutatni a szép fekete ötéves kisfiút. Az „idősebb hölgy” afrikai volt. Az apának volt humora, hogy azt mondja: egy zsidó család nem lehet rasszista. Ő az unokám, azt fogadom el, amit kapok, és megölelte a gyereket.


Szomorúbb az a helyzet, ahol az „édesapa” új feleségével és családjával élt együtt, s amikor harmincéves lánya meglátogatta kislányával, apa nélkül, a férfi nem engedte ki őket a házból, nehogy a szomszédok megkérdezzék, ki a gyerek apja. Huszonöt évvel a válás után se tudta megbocsátani volt feleségének, hogy őt, az iskolaigazgatót megcsalta, elment egy másik férfival; ezek után még a saját lányára is úgy nézett, mint egy romlott nő gyerekére, aki házasságon kívül szülte meg a gyerekét – huszonnyolc évesen.

Balkáni gerle
2010. június 4-én a Nemzeti összefogás napján Sütő András drámáját láthattuk a televízióban. Most csak az okos székely család életfelfogását emelném ki. A tizenöt éves leány gyermekét a szülők sajátjukként nevelték anyja mellett. A gyereknek így is nagy megrázkódtatás volt megtudni a valóságot, de néhány óra alatt elfogadja az elfogadhatatlant: az édesanyja nem az édesanyja volt, hanem a nagymamája. De a családi környezet nem változott meg körülötte. Továbbgondolhatjuk, mi történne, ha a fiatal nő hűséges kedvesével, gyermeke apjával külföldre menne, de a történet így kerek: a férfi visszajött, a nő nem „hálta el” a házasságát más férfival, a család így egymásra talált – még Csaucseszku korában is a hűség, a szeretet, az okos összetartozás győzött a megrögzült formaságok felett.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Daniel Faßbender - Lucca mit Mamma
piqs.de: Nicola - Ich bin da
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5800 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x