Bio baba? Gyermeknevelés egy ökofaluban
Címlap / Otthon / Bio baba? Gyermeknevelés egy ökofaluban

Bio baba? Gyermeknevelés egy ökofaluban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

A krisna-völgyi életet áthatja a természet iránti szeretet. Az eredeti hagyományokon keresztül - legyen az akár magyar vagy védikus - újra értelmet kap a mára már elfeledett kapcsolat az anyatermészet és az ember között. Ez szintén igaz a gyermeknevelésre és a gyermekvárás örömteli időszakára, melynek ideális megvalósításához elegendőek lehetnek a régmúlt korok orvoslásának és az édesanyák tapasztalatai. 

Táplálkozás
A gyermekvárás időszakának - néha felhőtlen, néha émelygős napjaiban - az Ayurveda előírásait veszik figyelembe a krisna-völgyi mamák, amely szerint a megfelelő táplálkozással megelőzhetőek a problémák és a nem kívánt komplikációk.
Főleg gyógyteák és friss biozöldségek, illetve gyümölcsök fogyasztását ajánlják a várandósok számára. A tápanyagokban gazdag mungóbab rizzsel, mungóbab leves, vaj, tej, barnakenyér, különféle magvak mind-mind az édesanya és a fejlődésben lévő magzat egészségét biztosítják. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a várandós anya boldog lehessen és, hogy a gyermek kiegyensúlyozottan fejlődhessen.


A védikus orvoslás mindemellett a rendszeres tornát javasolja, jóga-meditációt, illetve elegendő alvást! A meditációs zene fejleszti a relaxációs képességet, amely elengedhetetlen egy olyan, lássuk be, komoly megterhelés előtt, mint a szülés. A friss levegőn való hosszú séták az erőnlétet is fokozzák.

Programok a Krisna-völgyi Búcsúban >>

Hagyomány és tudomány
A krisna-völgyi kismamák a közhiedelmekkel ellentétben nem zárkóznak el a modern orvostudomány adta lehetőségektől, járnak orvosi vizsgálatokra, hogy lássák minden rendben zajlik-e a pocakban. Orvost mindenki saját belátása szerint választ, mint ahogy azt is maguk döntik el, hogy milyen módon szülik meg gyermeküket. A bio életmód nem zárja ki az orvostudomány ésszerű használatba vételét. A megfelelő szemléletnek azonban azt tartják, ha az ember több időt fordít megelőzésre, mint orvoshoz járásra.

Szamszkárák
A Somogyvámosi Krisna-völgyben az egészséges életmód a lelki egészséget is magában foglalja. A motivációk és helyes mentalitás kialakulásához elengedhetetlen a hit, a belső béke és erő, amelyet az itt élők, már egészen csecsemőkortól igyekeznek átadni a kisebbeknek.

Az újszülött tisztító ceremóniákon esik át, melyeket a szanszkrit nyelv szamszkáráknak nevez. Ezek célja, hogy zökkenőmentes legyen a gyermek testi és mentális fejlődése. Ez a ceremóniák keretet adnak az ember életének és végigkísérik az élőlényt születéstől a halálig. A testi vegetációkon túl – a hagyomány szerrint – ez ad egy magasabb, nemesebb célt az embernek.

Baba étlap
Itt is az az elv érvényesül, hogy a gyermek minél tovább pusztán anyatejet kapjon, ami a lehető legtáplálóbb a kisbaba számára, és nélkülözhetetlen az egészséges szövetek kialakulásához is. A szoptatás természetesen hozzájárul ahhoz is, hogy a gyermek és anya közti kapcsolat mély és harmonikus legyen.


Később az Ayurveda tanácsai szerint egészséges, vitaminban gazdag növények, gyümölcsök, tejtermékek és gabona fogyasztását ajánlják a gyermek korát és testtípusát is figyelembe véve. Egy korán hízékony babának kicsit kevesebb zsiradékra vagy cukorra van szüksége, egy aktív emésztésű gyermeknél pedig kerülik az azt serkentő esetleg fűszeres ételeket. A gyerekek egyik első rágcsálnivalója a puri, ami egy finom és könnyen elkészíthető indiai kenyérlepény. Kicsi, kerek, és sütéskor felhólyagosodik, akár egy fánk. Nem csak finom, jó mulatság is fogyasztani.

Tanulás
A cseperedő gyermek nevelésében kezdetektől fogva nagy hangsúlyt kap a tanult dolgok gyakorlatba való átvitele azért, hogy a gyermek megszokja, hogy a tudást, amit a szüleitől vagy tanáraitól kap, alkalmazza is a mindennapi életben. Emellett fontos számukra a szabályozott, rendszerezett életvitel, amelyet minden kisbaba igényel, a tisztaság és a természettel való együttműködés elsajátítása is. A tanulás elengedhetetlen eszközének tartják a Krisna hívők a mértékkel történő tehéntej fogyasztást (amennyiben nincs egyéni ellenjavallat), amely kifejezetten áldásos az agy számára.

Búcsú – babáknak, családosoknak is!
Ha kíváncsi vagy a részletekre. Kipróbálnád a krisnás játszóházat, tudakozódnál bio életmódot folytató kismamáktól vagy áyurvédikus szakértőktől, akkor látogass el Krisna-völgybe július 23-25. között, a somogyvámosi farmra, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz. Alkohol és dohányfüst mentes fesztivál. Egészség, kultúra, programok – egy helyen.

www.bucsu.krisnavolgy.hu

Sulalítá deví dászí
Szerkesztő: Fodor Kata

Képek: http://narottam.freeblog.hu/
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4681 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x