Biztonsági útmutató internetes vásárlásokhoz
Címlap / Otthon / Biztonsági útmutató internetes vásárlásokhoz

Biztonsági útmutató internetes vásárlásokhoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Az internetes szolgáltatások köre hazánkban is óriási léptekkel bővül, viszont a felhasználói kultúránk és magatartásunk még messze elmarad a környező, fejlettebb országokétól. Már szinte minden termék elérhető az interneten keresztül; háztartási eszközök, ruhák, illatszerek, mozi-, színház-, illetve vonatjegyek, mégis elsősorban szolgáltatásokat vásárolunk a neten. Az online vásárlás és fizetés biztonsága érdekében érdemes pár szabályt betartani. 

Mit veszünk szívesen a neten?
„Jellemző, hogy a fogyasztók inkább szolgáltatásokat vesznek igénybe (pl. melegétel-rendelés), illetve nem kézzel fogható dolgokat szereznek be ilyen módon, de például a könyv a legtöbbet rendelt termékfajták közé tartozik. Sokan meghátrálnak, ha az adataik kiszolgáltatására kerül sor. A vásárlók csupán 30 százaléka fizet online úton vagy banki utalással, a többiek postai utánvétellel rendezik az anyagiakat”- mondta el Marosvölgyi Péter, egy biztosítótársaság szakmai igazgatója.
Még mindig elterjedt, és persze joggal az a módszer, hogy előbb megnézem és megfogdosom a boltban, majd megrendelem interneten. Ennek az az előnye, hogy fizikai tapasztalatot  szerezhetünk a termékről, egyúttal élhetünk az online áruházak által nyújtott árkedvezményekkel. Kicsit időigényes megoldás, de ezzel biztosra mehetünk a minőség tekintetében is.Segítség a vásárláshoz: fórumok, termékösszehasonlítók

A webáruházak oldalain gyakran találunk fórumokat, ahol a vásárlók megosztják tapasztalataikat, a már megvett termékről, szolgáltatásról, illetve a vásárlás folyamatáról. Ezek ismeretében könnyebb meghozni a vásárlási döntést. A részletes leírások, valamint a termék- vagy árösszehasonlító programok is leegyszerűsítik a választást. Az NRC Piackutató Kft. adatai szerint minden ötödik látogató igényli, hogy az internetes bolt rendelkezzen telefonos ügyfélszolgálattal. Ez egyfajta mankót jelenthet a hálón elakadtak számára.

Mire figyeljünk feltétlenül az online vásárlásnál?
„Mielőtt rászánnánk magunkat a vásárlásra, feltétlenül győződjünk meg, arról, hogy az oldal rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal: (adathalászat elleni küzdelem védőbástyája), ezt a böngésző címsorában található http előtag és a képernyő jobb alsó sarkában található lezárt lakat jelzi. Bankkártyás fizetés esetén gyanúra adhat okot, ha a webáruház nem irányít át minket még a tranzakció előtt egy banki oldalra. Ekkor ugyanis az oldal üzemeltetőjének szolgáltatjuk ki az adatainkat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az online fizetéshez nem szükséges dombornyomott bankkártya, ugyanis a kártya hátoldalán található 3 jegyű (CVV) ellenőrző kóddal is, gond nélkül vásárolhatunk a fizetőfelületen. Emellett léteznek egyszer használatos időkorlátozott bankkártyaszámok is, amelyeket a bankunk honlapján közvetlenül a vásárlás előtt is igényelhetünk ” – tanácsolja a biztosítási szakember.

Egyszerű és biztonságos: a PayPal számla
A PayPal egy internetes pénzküldő rendszer, melynek lényege, hogy a PayPal-felhasználók virtuális számlát nyitnak, amelyet bankkártyáról vagy banki átutalással tölthetnek fel. Az átutalások így a PayPalon belül, a virtuális számlák között történnek, ami egyrészt gyors, másrészt – a közreműködő bankok és azok díjainak kiiktatásával – olcsó.


Kezdetben az egyik legfontosabb vonzereje az volt, hogy a PayPal-számlák közötti átutalások teljesen ingyenesek voltak, de manapság a céges felhasználók körében a következő üzleti szempontok miatt is rendkívül népszerű. A legtöbb országból fel lehet tölteni a PayPal-számlákat, illetve saját, rendes kereskedelmi banknál vezetett számlára vissza is lehet utalni onnan a pénzt. Ráadásul belföldi költségekért, 25 ezer Ft felett pedig ingyen.

A PayPal leegyszerűsíti a vállalkozások számára az online bankkártya-elfogadást, valamint a megvásárolt digitális termékek (például szoftverek) azonnali átadását. A PayPal soha nem adja át az eladóknak a vevők bizalmas adatait, főképpen nem a bankkártyák számát. Mivel ezt mindenki tudja, a felhasználók jellemzően nagyon biztonságosnak tartják a paypalos fizetést.  A PayPal szinte egyetlen hátránya, hogy mind a regisztráció, mind a bankkártyás fizetés folyamata angolul zajlik – weboldaluknak egyelőre nincsen magyar kezelői felülete.

Képek:
piqs.de: Juli.ART - Geld.
piqs.de: Steh - Lan-Kabel
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2744 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x