Állatábrázolás a művészetekben
Címlap / Otthon / Állatábrázolás a művészetekben

Állatábrázolás a művészetekben

Forrás: Egyperces
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-22

Mitológia, festészet, szobrászat, kerámia, zene, irodalom, később pedig a filmművészet is olyan remekműveket köszönhetett a különböző állatfajoknak, melyek méltán gazdagították az egyetemes kultúrát.  

 

Rendezvénynaptár
Az évezredek során a művészet - és annak különböző ágai - örökzöld témára lelt az állatvilágban. Irányzatoktól függően a téma megközelítése és a hordozott üzenet változott ugyan, a téma azonban állandóan visszatért. Mitológia, festészet, szobrászat, kerámia, zene, irodalom, később pedig a filmművészet is olyan remekműveket köszönhetett a különböző állatfajoknak, melyek méltán gazdagították az egyetemes kultúrát. Bár a különböző kultúrkörök eltérő módon közelítettek egyes állatokhoz, felruházva azokat pozitív személyiséggel, vagy éppenséggel a gonosz megtestesítőjeként ábrázolva egyiküket-másikukat, az állatok ihlető szerepe kultúrától függetlenül felbecsülhetetlen.

Talán a barlangrajzokkal kezdődött? Vagy akár azt megelőző korokba nyúlik vissza a kényszer, hogy az ember kifejtse valamilyen módon véleményét az őt körülvevő természetről - ezen belül az állatvilágról? Ezt talán soha nem tudjuk eldönteni, tény azonban, hogy dokumentálhatóan az ősközösségi rendszerek primitív társadalmainak prehistorikus kora "nyúlt" a témához.

Művészettörténészek és pszichológusok találgatják a barlangrajzok állatfiguráinak kapcsán, mi lehetett az emberi indíttatás. A "stílus" erősen kezdetleges, talán nem tévedünk, ha leginkább gyerekrajzokban találjuk meg azt az egyszerű és közvetlen, mégis erősen elvont kifejezési módot, amelyik a legközelebb áll e kor művészetéhez. Nem csoda, hisz az emberiség maga is a gyerekkorát élte, őszintén rácsodálkozva az őt körülvevő világra, annak megmagyarázhatatlan jelenségeire. Valószínű tehát, hogy jó irányból közelítjük meg a témát, feltételezve, hogy az előbb megfogalmazott hasonlóság a témaválasztás indíttatására is érvényes. Miről is rajzol hát a gyerek? Miért pont az a választott téma? Választ adva erre a kérdésre, megfejtettük - az előbb kifejtett elmélet szerint - az ősember ábrázolásainak a gondolatvilágát is.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5159 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x