Az indián tisztaság jelképe: a mikulásvirág
Címlap / Otthon / Az indián tisztaság jelképe: a mikulásvirág

Az indián tisztaság jelképe: a mikulásvirág

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Már a közép-mexikói aztékok is kedvelték a különleges megjelenésű mikulásvirágot, mely a karácsonyfa és az égők után, a csillagokkal együtt az egyik legfontosabb karácsonyi jelkép, derül ki a Stars for Europe felméréséből. 

Mit is jelent a karácsony az európai emberek számára? Hogyan ünneplik meg azt? Melyek a legfontosabb jelképei a karácsonyi ünnepkörnek? Az európai mikulásvirág-nemesítők szövetsége, a  Stars for Europe ezekre a kérdésekre kereste a választ egy 16 európai országban végzett online közvélemény-kutatás alkalmával.

A felmérés szerint a 17 hagyományos karácsonyi jelkép közül legfontosabb szimbólumok (fontossági sorrendben) a karácsonyfa, a jászol, az adventi naptár, a gyertyák, a fagyöngy, a csillagok és a csillagszerű mikulásvirág. Az eredmény magáért beszél: a karácsonyfa mindenek fölött a legfontosabb karácsonyi szimbólum Európában.

A válaszadók több mint 90 százaléka értékelte a karácsonyfát rendkívül fontosnak, vagy fontosnak. Németországban a földíszített karácsonyfa hagyománya nagy valószínűséggel a középkor elejére vezethető vissza. A 16. századból eredeztethetők az első írásos emlékek arról, hogy az újhitű családok szépen feldíszített fenyőfa mellett ünnepeltek. A 19. századig ez a szokás Németországon kívül máshol nem volt jellemző.



A katolikus egyház hosszú ideig tiltotta a karácsonyfa
, mint a jászolt helyettesítő szimbólum használatát. A karácsonyfa a 19. század végétől vált a katolikus családok otthonaiban is egyre népszerűbbé.

A karácsonyfát hagyományosan gyertyákkal vagy mécsesekkel díszítették, ami a fényesség, a remény és az élet jelképévé vált. Nem meglepő hát, hogy a gyertyák és mécsesek legalább olyan fontos karácsonyi jelképek az európaiak számára, mint maga a karácsonyfa. A felmérés során a válaszadók közel 87 százaléka ítélte fontosnak ezeket, így kerültek a karácsonyi jelképek “slágerlistájának” második helyére. A csillagok és a csillagra hasonlító mikulásvirág szinte fej-fej mellett állnak a harmadik helyen. Ezeket az európaiak 60 százaléka ítélte a karácsony elengedhetetlen jelképének. A csillag az egyik legrégebbi karácsonyi szimbólum; csillag vezette a három napkeleti bölcset az újszülött Jézus jászolához a Szent Éjszakán.

Nézd meg a témához kapcsolódó videónkat a mikulásvirág történetéről és gondozásáról:



Manapság a mikulásvirágnak valódi karácsonyi kultusza alakult ki több országban is. Az első szobanövényként tartható mikulásvirágot az 1950-es években nemesítették. Ezt követően ez a télen virágzó dísznövény rövid idő alatt a karácsonyi ünnepek állandó részévé, jelképévé és dekorációjává vált. A felmérésben résztvevőknek közel 84 százaléka nyilatkozta azt, hogy volt már karácsonykor mikulásvirág az otthonában. A rendkívüli népszerűség oka egyértelmű: csillag alakú felleveleivel a mikulásvirág tökéletesen illik a karácsonyi szimbólumok közé. Klasszikus piros és zöld színe is alkalmassá teszi erre, hiszen a piros és a zöld az advent és a karácsony hagyományos színe. A zöld a téli időszakban az élet reményének, valamint a hűségnek a jelképe, míg a piros a megváltó Krisztus vérére utal. Bár a mikulásvirág ma már sokféle színben és formában kapható, a klasszikus piros és zöld színösszeállítás messze a legnépszerűbb köztük. A válaszadók 74 százaléka kedveli jobban a piros mikulásvirágot a fehérnél vagy a krémszínűnél (12%), illetve a rózsaszínnél (4%).


A karácsony jelentősége: a családdal együtt töltött idő, ünnepi dekoráció, ajándékok és finom ételek

Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb a karácsonyban, az európai emberek szinte kivétel nélkül (a megkérdezettek 98 százaléka) egybehangzóan azt válaszolták, hogy a családdal és a barátokkal együtt töltött idő. A válaszadóknak több mint a 97 százaléka családi körben tölti a karácsonyt; 64 százalékuk otthon, és közel egyharmaduk rokonoknál, barátoknál. A felmérésben résztvevők az ünnepi díszítés fontosságában is teljesen egyetértettek; 87 százalékuk válaszolta azt, hogy elengedhetetlen része a karácsonynak. A megkérdezettek közel 81 százaléka várja az ajándékozást, míg rengeteg evés és ivás közel 78 százalékuk számára bír nagy jelentőséggel ebben az időszakban. A felmérésben résztvevőknek kevesebb mint a 40 százaléka válaszota azt, hogy a karácsony számára kellemetlen nyugtalanságot, stresszt okoz.
Akár ünnepi dísznek, akár egyszerű szobanövénynek tekintjük, a mikulásvirág a karácsonyi időszakon kívül is hangulatos dísznövény, vagy kedves ajándék lehet.

További információ >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8390 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x